x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Il Giornale: România a extrădat în Italia un geniu al informaticii

Il Giornale: România a extrădat în Italia un geniu al informaticii

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Il Giornale: România a extrădat în Italia un geniu al informaticii

11:12 • Cîştigător al Balcaniadei de matematică şi informatică, condamnat la trei ani de detenţie în Italia pentru fraudă pe internet, Bogdan Gabriel Ionescu a devenit un adevărat caz pentru statul român, scrie Il Giornale.

Cîştigător al Balcaniadei de matematică şi informatică, condamnat la trei ani de detenţie în Italia pentru fraudă pe internet, Bogdan Gabriel Ionescu a devenit un adevărat caz pentru statul român, scrie Il Giornale.

FRAUDA. Tînărul în vîrstă de 22 de ani a fost extrădat de România în Italia pentru a-şi executa sentinţa primită. Acum, autorităţile române, după ce l-au extrădat, depun acum eforturi pentru scoaterea lui din închisoare, relatează joi Il Giornale. Ionescu, student, fiul unui inginer din Ministerul român al Afacerilor Interne, a fost arestat anul trecut, la Craiova, împreună cu mai mulţi membri ai unei bande specializate în phishing. Membri bandei au fost acuzaţi că expediaseră cîteva zeci de mii de emailuri mai multor titulari de conturi curente la Poşta italiană, cerîndu-le să îşi introducă datele personale pe un site, care era identic cu cel al Poştei. Românii treceau aceste date pe cărţi de credit preplătite, prin intermediul unei persoane care avea un cont curent deschis la Poşta italiană şi primise un astfel de card. Singura problemă era că suma maximă pe care o puteau scoate pe zi dintr-un cont era de 500 de euro, dar banda a reuşit să ocolească şi această limită, prin transferarea banilor prin conturile unor cazinouri.

PATRIMONIU NAŢIONAL. Valoarea totală a fraudei s-a ridicat la 200.000 de euro, dar Bogdan Ionescu, care a mărturisit că a construit site-ul clonă, susţine că a primit numai 5.000 de euro din total, deşi acordul iniţial cu banda fusese că îl vor plăti în funcţie de cît vor fura. Tînărul a fost predat autorităţilor italiene şi se află de cîteva săptămâni în închisoarea Bassone, din Como. Autorităţile române, care şi-au dat seama de curînd "de pepita de care dispuneau" şi că a fost o decizie "proastă să renunţe numai pentru a le face pe plac autorităţilor şi opiniei publice italiene", depun în prezent eforturi pentru a-l scoate pe Bogdan, "un geniu al matematicii", din închisoare, comentează Il Giornale. Acestei sarcini dificile i se dedică în special consulul român la Milano, Dinu Tiberius Mugurel, care l-a angajat pe avocatul Piarpaolo Livio. "Poate că Bogdan este un escroc, dar este o persoană indispensabilă pentru patrimoniul naţional, a stabilit Bucureştiul", potrivit cotidianului. Astfel, autorităţile române cer ca tînărul să fie adus pentru a fi "reeducat", în timp ce avocatul său examinează posibilitatea de a cere graţierea şefului statului sau o soluţie alternativă la detenţie. "În fond, Bogdan este doar un copil", argumentează Livio.

×
Subiecte în articol: magazin