x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Imună la virusul mess

Imună la virusul mess

de Adrian Vaduva    |    19 Sep 2008   •   00:00

Într-o perioadă în care cărţile nu par a-şi mai găsi locul, iar întîlnirile cu prietenii nu se mai petrec la un pahar de vorbă pe o terasă, ci în faţa monitorului pe “mess”, Irina Petraru, vedeta Antenei 3, pare din altă lume

Într-o perioadă în care cărţile nu par a-şi mai găsi locul, iar întîlnirile cu prietenii nu se mai petrec la un pahar de vorbă pe o terasă, ci în faţa monitorului pe “mess”, Irina Petraru, vedeta Antenei 3, pare din altă lume. Una în care un autor bun este întotdeauna preferat unui chat pe messenger, iar întîlnirile nu se petrec într-un univers virtual. “Fac parte dintre cei, probabil, 1 la sută care nu au fost atacaţi de virusul messenger. Îl folosesc foarte rar. Prefer să-mi sun prietenii şi să-i văd cît mai des dacă am posibilitatea şi dacă ei sînt în ţară. Cît despre lectură, sînt obişnuită cu acest tip de îndeletnicire. Doar că nu mai am atît de mult timp liber ca în studenţie să citesc. Mergînd des la Iaşi cu trenul, am romane întregi citite doar între două drumuri”, povesteşte vedeta Antenei 3.

În plus, Irina consideră că lectura este vitală pentru un ziarist care se respectă, în caz contrar apărînd derapajele. “Chiar dacă e un clişeu, e clar că un ziarist trebuie să fie în primul rînd la curent cu tot ce se întîmplă în ţară şi în lume. Trebuie să aibă cunoştinţe din cît mai multe domenii şi, mai important decît asta, să nu uite că cel mai important lucru este ca informaţia pe care o dă mai departe să fie corectă”, consideră vedeta Antenei 3.

 

Amintiri din copilărie

Una dintre cele mai citite volume din biblioteca Irinei este Amintiri din copilărie: “Am citit-o de peste zece ori, mai ales în copilărie. Aş reciti-o cu plăcere oricînd. Şi ar mai fi o povestire de Raymond Carver, “Catedrala”. Însă au existat şi cărţi a căror lectură ar putea fi comparată cu mersul în maşină pe un drum denivelat. “În facultate am dat peste nenumărate «hopuri». E de ajuns să zic că am studiat istoria literaturii române, dar şi a celei engleze şi franceze. Nu pot să zic că ar fi fost atunci materiile mele preferate... Sînt nenumărate exemple de romane care, la prima vedere, mi s-au părut imposibil de citit. Îmi vin imediat în minte Tristram Shandy, Ulysses, Istoria Ieroglifică, de Cantemir, şi altele. Sînt cărţi care te supun la grele «cazne», care nu se lasă uşor cucerite”, ne-a mărturisit Irina Petraru.


“Oskar Matzerath, eroul principal din “Toba de tinichea” de Gunter Grass, m-a impresionat mult. Este un erou care îţi poate da peste cap ideile preconcepute despre ceea ce crezi tu că este normal, firesc, “cumsecade” şi “omenesc”

×
Subiecte în articol: vedete