Poliţia italiană a obţinut, in urma interceptării convorbirilor unor suspecţi de terorism, indicii privind existenţa unor tabere de antrenament al-Qaida in Romănia, de unde teroriştii pot ajunge uşor in Europa de Vest, relatează cotidianul Il Secolo XIX
Poliţia italiană a obţinut, in urma interceptării convorbirilor unor suspecţi de terorism, indicii privind existenţa unor tabere de antrenament al-Qaida in Romănia, de unde teroriştii pot ajunge uşor in Europa de Vest, relatează cotidianul Il Secolo XIX, in pagina electronică.
In cursul unei ample anchete desfăşurate de comandamentul operativ special (ROS) al poliţiei din Genova (Liguria, nord-vest), investigatorii au interceptat o discuţie intre doi suspecţi de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa şi Bechir Kaouana - care menţionează existenţa unor "tabere de antrenament ale al-Qaida in Romănia", unde aspiranţii la statutul de luptători pentru Jihad invaţă să construiască şi să folosească dispozitive explozive, precizează cotidianul citat.
Autorităţile italiene au emis, la 6 noiembrie, mandate de arestare pentru circa 20 de persoane acuzate de terorism internaţional, in urma unei anchete de patru ani demarate in provincia Liguria, referitoare la existenţa unei celule islamiste radicale pe teritoriul italian, cu ramificaţii şi in alte state europene. Potrivit Eurojust (organismul UE de cooperare judiciară), cei 20 de suspecţi de terorism, in majoritate tunisieni, vizaţi de mandate de arestare emise in Italia, Portugalia şi Franţa, aveau legături cu reţeaua islamistă al-Qaida. Autorităţile italiene au anunţat că reţeaua se ocupa cu "instruirea persoanelor şi pregătirea mijloacelor" necesare acţiunilor sale din "teatrele afgane şi irakiene" şi era insărcinată cu recrutarea de militanţi pentru atentatele sinucigaşe.
Existenţa unei rute balcanice de imigraţie clandestină a teroriştilor era bănuită de mai mult timp de serviciile secrete europene, odată cu aderarea Romăniei la Uniunea Europeană, care a transformat această ţară estică intr-o poartă de acces al islamiştilor către Occident, unde ei se pot alătura celulelor teroriste deja existente pe teritoriul mai multor ţări, adaugă sursa citată.
Ruta balcanică ar reprezenta, in acelaşi timp, un itinerariu alternativ la cel clasic, al imigranţilor clandestini şi al presupuşilor terorişti, care traversau Marea Mediterană, venind din Tunisia in Sicilia, de unde se răspăndeau pe continentul european.
Reţeaua teroristă, pe care membrii ei o numeau "compania", şi ale cărei ramificaţii in diferite oraşe europene erau numite "tranşee", avea cartierul general la Milano şi filiale in diverse oraşe din Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Romănia (in Europa), ca şi din Algeria, Tunisia şi Siria (in Africa de Nord şi Orientul Mijlociu), au stabilit agenţii ROS.
Liderul celulei din Europa de Est a reţelei, Kamel Abbachi, era stabilit la Galaţi şi avea drept sarcină să gestioneze fazele iniţiale ale transferului de imigranţi clandestini, făcăndu-le acestora invitaţii de şedere in Romănia, prin intermediul unui "mijlocitor", precizează Il Secolo XIX. Odată preluaţi de Abbachi, presupuşii terorişti erau trimişi clandestin in Italia şi Portugalia, in schimbul a circa 1.500 de euro de persoană.
Activitatea de monitorizare a lui Abbachi de către agenţii ROS a durat mai mult de un an, suspectul fiind in cele din urmă acuzat de finanţare a activităţii sale şi a intregii reţele, prin intermediul traficului cu autoturisme furate şi al contrabandei cu ţigări.
Conform rezultatelor anchetei, Abacchi, impreună cu un alt suspect, algerianul Mourad Boussaha, care sunt căsătoriţi cu romănce şi sunt aparent perfect integraţi in societatea romănească, "au contacte in cadrul traficului cu autoturisme furate, cu un om de afaceri libian, Abdul Baset Suwalem, stabilit la Galaţi, contactat pentru a găsi mijloace de transport pe cale terestră şi maritimă pentru transferarea clandestinilor spre Europa".
In cadrul aceleiaşi anchete, agenţii ROS au interceptat unul dintre telefoanele mobile ale reţelei italiene, reuşind să descopere numărul de telefon folosit de Abu Mussab Al Zarqawi, liderul al-Qaida in Irak, ucis intr-un raid american in iunie 2006.
Cei trei străini nu sunt in evidenţa autorităţilor gălăţene
Kamel Abbachi, Mourad Boussaha şi Abdul Baset Suwalem nu figurează nici in evidenţa Serviciului pentru Străini şi Probleme de Migrări din cadrul Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanei Galaţi, nici in evidenţa Poliţiei.
Purtătorul de cuvănt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Gabriela Bogdan, a declarat că cei trei nu figurează ca fiind cercetaţi in vreo cauză penală de către poliţiştii gălăţeni.
Purtătorul de cuvănt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. Ionel Pasquale, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, a refuzat să facă orice comentariu cu privire la cei trei.
- Mediafax
Potrivit unui comunicat remis presei, Serviciul Romăn de Informaţii nu deţine date şi nu a primit nici un fel de semnalare care să ateste existenţa unor tabere de antrenament Al Qaida in Romănia.