x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Japonia: 176 de mii de dolari pentru un ton cu înotătoare albastră

Japonia: 176 de mii de dolari pentru un ton cu înotătoare albastră

05 Ian 2010   •   00:00

Un ton cu înotătoare albastră, cu o greutate de 232 de kilograme, a fost vândut marţi, în prima zi de reluare a tranzacţiilor pe piaţa de peşte Tsukiji, din Tokyo, la preţul de 16,28 milioane de yeni (176.420 de dolari), respectiv 70.000 de yeni pe kilogram, transmite AFP.



Peştele a fost cumpărat de o pereche de proprietari de resturante sushi din Tokyo şi Hong Kong. Este vorba despre al doilea preţ înregistrat în istoria arhipelagului nipon. Recordul absolut datează din anul 2001, când un exemplar de ton roşu a fost vândut pentru suma record de 20,02 de milioane de yeni.

Piaţa de peşte Tsukiji, cea mai mare piaţă de peşte din lume, constituie una din curiozităţile capitalei Japoniei, însă turiştii străini sunt acceptaţi cu greu de vânzătorii care se plâng că flashurile aparatelor foto deranjează licitaţiile. Japonia este de departe cel mai mare importator mondial de ton,

Licitaţia intervine pe fondul apelurilor pentru interzicerea comerţului cu ton, care, potrivit militanţilor pentru protecţia mediului, este în pericol de dispariţie.

În încercarea de protejare a speciei, la o reuniune internaţională care a avut loc în Brazilia, în luna noiembrie 2009, s-a convenit reducerea cotei totale a capturilor admise cu 40 la sută în acest an, comparativ cu 2009.

Japonia, care consumă 80 la sută din tonul pescuit în Marea Mediterană, a susţinut propunerea şi a fost de acord să-şi micşoreze cota admisă în conformitate.

×
Subiecte în articol: magazin