x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jurnalist expulzat din Pakistan

Jurnalist expulzat din Pakistan

de Corina Andriuta    |    12 Ian 2008   •   00:00

Pakistanul a expulzat un reporter al revistei New York Times care a luat interviuri unor lideri talibani şi a vizitat provincia din sud-vest Baluchistan, de la graniţa cu Afganistanul, a anunţat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor , informează segodnya.ua.

Pakistanul a expulzat un reporter al revistei New York Times care a luat interviuri unor lideri talibani şi a vizitat provincia din sud-vest Baluchistan, de la graniţa cu Afganistanul, a anunţat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor , informează segodnya.ua.

VINOVATUL. Ziaristul Nicholas Schmidle, al cărui articol intitulat "Next-Gen Taliban" (Următoarea Generaţie de Talibani) a fost publicat weekendul trecut în revistă, a fost expulzat vineri, potrivit CPJ. "Articolul conţinea interviuri cu lideri talibani antiguvernamentali şi a fost scris în provincia instabilă Baluchistan şi în capitala sa, Quetta", a anunţat organizaţia, cu sediul la New York. Comitetul l-a citat pe Scott Malcomson, editorul lui Schmidle, care a declarat că jurnalistului nu i-a fost oferită nicio explicaţie pentru expulzare. Potrivit editorului, expulzarea sa a avut "legătură, în mod clar, cu ceea ce a scris şi nu cu orice altceva ar fi făcut". Un oficial din Ministerul Informaţiei a anunţat că Schmidle nu avea viză de jurnalist. "Avea o bursă pentru doi ani şi a vizitat zone sensibile din Baluchistan fără permisiune. Nu a avea viză de jurnalist", a explicat oficialul, sub acoperirea anonimatului. CPJ şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o amplificare a atacurilor guvernului lui Pervez Musharraf asupra presei. "Din nefericire, CPJ este obişnuit cu anunţarea atacurilor guvernului asupra presei locale, dar în prezent hărţuirea pare să se extindă şi în cazul jurnaliştilor străini", a declarat Joel Simon, director executiv CPJ. "În contextul unei crize care ia amploare în Pakistan, poate că cea mai proastă tactică pentru promovarea calmului este ca guvernul să reducă presa la tăcere", a adăugat el.

SUB PAPUC. Mass-media s-a dezvoltat în Pakistan sub regimul lui Musharraf, dar i-au fost impuse limite după decretarea stării de urgenţă, în 3 noiembrie. Aproape toate posturile de ştiri private şi-au suspendat emisia, iar trei jurnalişti ai cotidianul britanici Daily Telegraph au fost expulzaţi. Starea de urgenţă a fost ridicată în 15 decemrbie, iar majoritatea posturilor au început din nou să emită, dar niciunul nu mai difuzează talk-showurile populare care nemulţumiseră guvernul. Autorităţile resping criticile în legătură cu exercitarea unui control asupra mass-media. "Mass-media din Pakistan este mai liberă decât oricând în istoria ţării. Nu există absolut nicio restricţie", a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al Ministerului Informaţiei.

×
Subiecte în articol: magazin