x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofi spre Bush, condamnat la trei ani de închisoare

Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofi spre Bush, condamnat la trei ani de închisoare

12 Mar 2009   •   00:00
Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofi spre Bush, condamnat la trei ani de închisoare

Muntazer al-Zaidi, jurnalistul irakian devenit celebru după ce a aruncat cu pantofii spre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost condamnat astăzi, la Bagdad, la trei ani de închisoare, de Curtea Penală Centrală din Irak, relatează AFP, citată de Mediafax.



Judecătorul Abdel Amir al-Roubaie l-a condamnat la trei ani de închisoare pe Muntazer al-Zaidi, acuzat de "agresiune împotriva unui şef de stat străin aflat în vizită oficială" şi deţinut de la jumătatea lui decembrie într-o închisoare din "Zona Verde", sectorul ultrasecurizat din Bagdad.
Jurnalistul de 30 de ani pledase nevinovat la reluarea procesului său, în cursul dimineţii. "Da, reacţia mea a fost naturală, ca a oricărui altui irakian", a răspuns el judecătorului, care l-a întrebat dacă este nevinovat. Avocatul său a anunţat că va face apel la această condamnare.
Jurnalistul postului de televiziune al-Baghdadiya risca între cinci şi 15 ani de închisoare. La 14 decembrie 2008, în plină conferinţă de presă a lui Bush şi a premierului irakian Nuri al-Maliki, Zaidi s-a ridicat strigând către preşedintela american care se afla în Irak într-o vizită de rămas bun: "Este sărutul de adio, câine", apoi şi-a aruncat pantofii către el. Bush s-a ferit, iar jurnaliştii irakieni l-au imobilizat pe colegul lor până la intervenţia serviciilor de securitate.

×
Subiecte în articol: lumea