x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kandahar / Operaţiune NATO – afgană împotriva talibanilor

Kandahar / Operaţiune NATO – afgană împotriva talibanilor

17 Iun 2008   •   00:00
Kandahar / Operaţiune NATO – afgană împotriva talibanilor

12:01 • Sute de militari afgani şi ai NATO pregătesc maţi un asalt în faţa a circa 500 talibani regrupaţi în două localităţi din sudul Afganistanului, la puţin timp de la evadarea în masă de la închisoarea din Kandahar, susţin surse militare, citate de AFP.

Sute de militari afgani şi ai NATO pregătesc maţi un asalt în faţa a circa 500 talibani regrupaţi în două localităţi din sudul Afganistanului, la puţin timp de la evadarea în masă de la închisoarea din Kandahar, susţin surse militare, citate de AFP.

ASALT. "Sute de militari afgani au fost desfăşuraţi în regiune pentru a o curăţa de insurgenţi", a spus purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării, Moghammad Zahir Azimi. "Mai mult de 500 de talibani s-au regrupat în două localităţi din districtul Arghandab, la nord de Kandahar", a spus anterior şeful poliţiei provinciei, Sayed Agha Saqeb. Autorităţile afgane nu erau în măsură să precizeze dacă evadaţi de la închisoarea din Kandahar, eliberaţi vineri seară de un comando taliban, fac parte din grupul reperat. Forţele NATO au distribuit manifeste şi au lansat apeluri la radio pentru a le cere localnicilor să evacueze zona înainte de începerea luptei. Zeci de familii au părăsit deja zona, iar forţele afgane şi cele ale NATO au instalat numeroase puncte de control, verificînd persoanele şi vehiculele, în zona celor două localităţi. "I-am încercuit pe rebeli, care s-au închis în două sau trei localităţi, de unde nu pot ieşi. Încă nu s-au produs ciocniri", a spus generalul Aminullah Payali. NATO şi armata afgană au anunţat luni că au trimis întăriri în Kandahar, pentru a face faţă oricărei ameninţări potenţiale. Un comando de talibani a eliberat vineri seară sute de deţinuţi în sudul Afganistanului, într-un atac îndrăzneţ cu o maşină-capcană la închisoarea din Kandahar, în cursul căruia cel puţin 15 gardieni au murit. În închisoarea din Kandahar a avut loc în mai o grevă a foamei, declanşată de 400 de presupuşi talibani. Ei spuneau că nu au beneficiat de un proces echitabil şi că sunt torturaţi, dar au renunţat la acţiune după ce au primit asigurări că parlamentarii vor ţine seama de revendicările lor. Potrivit unui parlamentar, circa 50 de deţinuţi şi-au cusut buzele, în semn de protest. Talibanii revendică de la începutul anului operaţiuni tot mai spectaculoase, ca atentatul care a vizat la 14 ianuarie hotelul Serena, cel mai luxos din Kabul, sau tentativa de asasinare a preşedintelui Karzai, la 27 aprilie.

×
Subiecte în articol: magazin kandahar