x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kommersant: Gazprom pierde prima bătălie cu Ucraina

Kommersant: Gazprom pierde prima bătălie cu Ucraina

de Corina Andriuta    |    06 Mar 2008   •   00:00
Kommersant: Gazprom pierde prima bătălie cu Ucraina

10:41 • Gazprom a reluat livrările de gaz către Ucraina pentru a nu-şi deteriora relaţiile cu clienţii europeni, în urma "ameninţării" Kievului de a reduce tranzitul de gaz rus către Europa.

Gazprom a reluat livrările de gaz către Ucraina pentru a nu-şi deteriora relaţiile cu clienţii europeni, în urma "ameninţării" Kievului de a reduce tranzitul de gaz rus către Europa.

 

INEFICIENŢA RUSĂ. Cotidianul rus, după ce livrările de gaze au fost reluate la parametri normali, constată: "Gazprom nu a putut să reziste ameninţării de a nu putea onora contractele europene şi a ridicat limitările impuse asupra livrărilor de gaz pentru Ucraina fără nicio condiţie. Până în prezent, măsurile riguroase de restricţie pe care le-a folosit monopolul (rus - n.red.) în negocierile cu ţările din CSI (Comunitatea Statelor Independente, 12 state din fosta URSS) au dus întotdeauna la concesii din partea consumatorilor de gaz. Dar noul Guvern ucrainean a demonstrat că este la fel de rigid şi că dispune pârghiile de presiune în negocierile dn sectorul gazului". Şi în ediţia electronică a gazeta.ru se merge pe aceeaşi idee: "Ameninţarea ucraineană de a reduce tranzitul de gaz rus pe teritoriul său s-a dovedit eficientă. Pentru Europa, unde se vorbeşte constant de o dependenţă foarte puternică de Gazprom, reducerea livrărilor ar fi devenit un stimulent pentru a căuta alţi furnizori de combustibil. Gazprom nu putea în niciun caz să permită acest lucru şi a preferat să ajungă la un acord cu ucrainenii".

×
Subiecte în articol: magazin