x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Let"s swing again! - Afacere şi plăcere

Let"s swing again! - Afacere şi plăcere

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    21 Aug 2007   •   00:00

Unde-s doi, puterea creşte. Sau unde-s patru... Sau şase... E principiul pe care din ce in ce mai multe cupluri işi bazează astăzi viaţa amoroasă. Iar unde-i cerere, e şi ofertă. Cluburi, hoteluri şi agenţii de intălniri fac avere de pe urma acestui "hobby" sexual.


GLOSĂ LA PORUNCA A 10-A. "Activitate sexuală cu caracter bigam, tratată de cuplul care o practică asemeni oricărei alte activitaţi sociale", este definiţia pe care sociologii Curtis Bergstrand şi Jennifer Blevins Williams o dau swing-ului (sau swinging-ului, ambele forme desemnănd acelaşi lucru), in articolul "Căsnicii alternative de astăzi: Schimbul de parteneri", publicat de Electronic Journal of Human Sexuality, pe 10 octombrie 2000. Fenomenul, devenit parte integrantă a revoluţiei sexuale a anilor Flower Power, a purtat iniţial şi denumirea de "wife-swapping" (schimb de neveste), considerată astăzi insă drept misogină şi degradantă. Â


SEX-CLAN. Dar in vreme ce swinger-ii de azi privesc practicile din antichitatea romană, acceptarea in cadrul orgiilor a tuturor tendinţelor sexuale, drept un exemplu de libertate, in secolul XX fenomenul a inceput să se facă simţit intr-un alt mod, afirmă Terry Gould in volumul "Stil de viaţă. O privire asupra practicilor erotice ale swinger-ilor". In conformitate cu cercetările intreprinse de mult premiatul sociolog şi jurnalist american, practica in sine işi află rădăcinile in vremea Celui De-al Doilea Război Mondial, in răndurile familiilor piloţilor US Air Force. In comunităţile mici, cu vieţile bărbaţilor sub semnul pericolului iminent in fiecare misiune intreprinsă pe cerul Europei, valorile morale erau o parte componentă importantă a funcţionării relaţiilor interumane. Mentalitatea de grup select, inchis in propriul sistem de valori, asemeni unui clan modern, făcea ca legăturile intre membrii lui să devină cu atăt mai strănse, de aici derivănd mai cu seamă datoria, asumată de intreaga comunitate, de a avea grijă de urmaşii celor dispăruţi. Astfel, soţii se angajau să se preocupe atăt de nevoile materiale, căt şi emoţionale, dar mai ales sexuale, ale soţiilor celor plecaţi in misiune sau căzuţi pe front. Similarităţi cu practicile maritale intălnite şi astăzi in comunităţi tradiţionaliste indiene, mongole, musulmane sau evreieşti, aşa numitele "levirate" (din latinescul "levir", fratele soţului), subliniază caracterul puternic de clan al acestor grupuri sociale.


IUBIRE KAKI. Teoria insă este incă aprig disputată in lumea sociologiei, datorită faptului că este improbabil ca familiile să-i urmeze pe piloţi in teatrele de război. Alte surse indică spre bazele aviatice din deşertul californian ca fiind locul in care a luat naştere practica swing-ului modern. Oricare ar fi insă discuţiile de amănunt, opinia generală acceptă ca valabilă ideea că fenomenul a apărut in cadrul comunităţilor militare americane ale sfărşitului anilor ’40 şi inceputul anilor ’50, la finele războiului din Coreea, practica fiind deja foarte răspăndită.

Acestea au fost şi bazele creării primelor grupuri organizate prin intermediul cărora swinger-ii se puteau intălni in siguranţă, dar mai ales cu garanţia că-şi vor găsi parteneri.


SWINGING 60’S. O primă astfel de organizaţie, Sexual Freedom League, a luat fiinţă in 1960 in Berkeley, California, in ultra liberalul San Francisco Bay Area, urmată de zeci de astfel de grupuri pe tot teritoriul Statelor Unite. Anii ‘70 au aparţinut insă Marii Britanii, unde intregi comunităţi mic-burgheze din suburbiile marilor oraşe ascundeau acest secret intunecat.

Astăzi, capitalismul aprig şi veros profită din plin de cererea in creştere de pe ceea ce a ajuns să fie numită piaţa de servicii sexuale. "Vorbim aici despre un stil de viaţă, mai mult decăt despre o simplă pracitcă sexuală", a declarat Robert McGinley, preşedintele septuagenar al Lifestyles Organisation, in cadrul convenţiei anuale de swinging de anul acesta din Las Vegas, eveniment ce a atras peste 900 de cupluri doar din Statele Unite. "Compania noastră oferă cuplurilor păturii de mijloc posibilitatea de a se intălni in siguranţă, intr-un cadru selectiv şi care aleg in viaţa de zi cu zi să-şi ascundă inclinaţiile sexuale faţă de aşa numiţii "vanillas" (cuplurile convenţionale)", a continuat el.


VIAŢA IN FUNDUL GOL. Clientela unor astfel de organizaţii este extrem de variată. Matt Virtue, consultant in cadrul unei firme de avocatură din Washington, a declarat că anual cheltuie peste 10.000 de dolari pentru a participa la manifestări ale diferitelor organizaţii de profil, unde impreună cu prietena lui poate face sex cu alţi parteneri. "Nu e o deviaţie", spune el, stănd lungit in jaccuzzi, alături de partenera sa şi de un alt cuplu. Abia făcuseră sex. "E un hobby de bărbat la 40 de ani".

Un asemenea enuziasm a transformat intr-o adevărată industrie ceea ce era odată o inclinaţie sexuală destinată exclusiv spaţiului privat, industrie ce astăzi inregistrează căştiguri de peste 15 milioane de dolar anual. Dar Statele Unite nu deţin monopolul distracţiei nici in acest domeniu. Numeroase hoteluri din Jamaica, Mexic şi Franţa, ca să numim doar statele cu cea mai dezvoltată plajă de oferte, inghit sume asemănătoare. Nimic in afara distracţiei nu contează. Nici măcar vărsta. Sau, poate, cu atăt mai mult… Terri, ofiţer in retragere din cadrul forţelor aeriene americane, in vărstă de 48 de ani şi prietenul ei, cu 27 de ani mai tănăr, au cheltuit peste 800 de dolari la evenimentul de anul trecut din Anheim, California, unde Lifesyles Organisation a inchiriat pentru o săptămănă un intreg hotel pentru un eveniment dedicat celor de vărstă mijlocie. "Cei mai exibiţionişti s-au adunat la miezul nopţii in holul hotelului şi, sub privirile celorlalţi, au făcut sex ore in şir", povesteşte ea. "Eu am avut 3 parteneri in 24 de ore", adaugă.


AFACEREA DIN SPATELE PLĂCERII. Statisticile deyvăluie un număr de peste 100.000 de swing-eri doar in Staele Unite. Dar numărul lui este cu mult mai mare, aşa cum relevă scriitorul Rick Conner, el insuşi un membru al acestei comunităţi. "In jur de 20.000, insă sunt extrem de activi. Dar numărul real se invărte in jurul cifrei de un milion. Aşadar, este o afacere foarte profitabilă, atăt pentru spaţiile care găzduiesc astfel de evenimente, cuburi, hoteluri sau mini-staţiuni, căt şi pentru organizaţiile ce se ocupă cu ochestrarea unor astfel de manifestări".

McGinley, preşedintele Lifesyles Organisations, confirmă acest fapt. "Chiar dacă specificul afacerii noastre nu este unul obişnuit, in spatele plăcerii celorlalţi, stă un intreg mecanism organizatoric şi financiar. Ca in orice afacere, există un risc calculat, un studiu al pieţei extrem de atent intocmit, astfel că orice variaţie in oferta noastră este nu atăt de dragul jocurilor sexuale, ci produsul unor minuţioase planificări. Nu ne interesează swinging-ul, ci banii! Pentru noi este o afacere ca oricare alta", a adăugat. Iar cifrele avansate de el vorbesc de la sine. Astfel, la un astfel de eveniment, fiecare participant trebuie să plătească o taxa de 690 $, din care doar 200 $ acoperă costurile reale. Multiplicată la căteva sute de cupluri, suma aduce aşadar profituri remarcabile de peste 400.000 $. Nemai punănd la socoteală plata adiţională pentru transport şi cazare. Cifrele anuale ale profitului se ridică astfel la mai bine de 4 milioane de dolari, iar agenţia de turism, subdiviziune a companiei, adaugă alte 10-12 milioane din rezervări la hoteluri ca Hedonism II, din Jamaica sau Desire, din Mexic.


REGULA. Cu toate că au existat şi incidente precum cel in care un cuplu a fost impiedicat să facă sex in restaurantul arhiplin al unui alt hotel decăt cel care găzduia evenimentul, Lifestyles Organisation, are şi reguli foarte stricte cu privire la conduita participanţilor, dar mai ales a personalului. "Am incercat să relaxăm şi mai mult regulile şi aşa destul de laxe ale spaţiilor care ne găzduiesc", a declarat McGinley. "Astfel, la unul dintre hotelurile noastre am declarat ca opţională vestimentaţia oaspeţilor pe perioada desfăşurării evenimentului. Fireşte, nu şi in ceea ce priveşte personalul". De altfel, regulile in această privinţă sunt extrem de stricte. Angajaţilor le este interzis cu desăvărşire, sub ameninţarea concedierii, să se implice in relaţii de orice natură cu participanţii la eveniment. "Au existat şi astfel de cazuri, dar am luat imediat măsurile cele mai drastice", a spus Richard Bourke, directorul hotelului jamaican Hedonism II.

Ca orice piaţă in dezvoltare, şi aceasta atrage din ce in ce mai mulţi investitori. Astfel, de la inceputul anului şi pănă astăzi doar pe teritoriul Statelor Unite s-au deschis căteva sute de cluburi sau hoteluri dedicate aproape in totalitate acestor evenimente socio-sexuale, cum le denumea scriitorul Rick Conner, iar in Mexic, mini-staţiunea Desire Resort s-a axat exclusiv pe găzduirea cuplurilor de swing-eri. Jeff James, patron al clubului Freedom Acres din San Bernardino, Los Angeles, a declarat că in fiecare sămbătă 225-260 de cupluri se adună aici pentru 85 $ pe seară.


BAN LA BAN. Dar dincolo de argumente de ordin psihologic - accentul pus pe actul sexual şi lăsarea pe plan secund a relaţiei propriu-zise şi a pericolului bolilor cu transmitere sexuală - sau morale, efectele unei afaceri de succes se răsfrăng şi asupra altor ramuri.

Astfel, industria jucăriilor erotice, dar şi cea a tinereţii fără bătrăneţe sub forma capsulelor de Viagra, anunţă o dublare a vănzărilor doar pe acest segment in ultimii zece ani.

Una peste alta (deşi, vezi căt de relative sunt toate!), spaţiul carpato-danubiano-pontic ar avea şi el, săracul, nevoie de o formă organizată de swinging. Cel puţin in cazul lui homo politicus (nu ştiu insă căt de sapiens!), schimbarea partenerilor pare a fi preocuparea permanentă. In aşteptarea swing-ului democratic din 2008...



×
Subiecte în articol: magazin astăzi