x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Liban - "Război deschis Israelului!”

Liban - "Război deschis Israelului!”

de Marina Constantinoiu    |    14 Feb 2008   •   00:00
Liban - "Război deschis Israelului!”

Ziua în care Beirutul s-a rupt în două este şi ziua tensiunilor maxime în regiune. În Liban sunt în plină desfăşurare două manifestaţii care reprezintă, de fapt, confruntarea a două tabere. În Israel este alertă maximă. Iranul agită spiritele. Iar liderul mişcării şiite libaneze proiraniene Hezbollah, şeicul Hassan Nasrallah, declară "război deschis Israelului”.



Ziua în care Beirutul s-a rupt în două este şi ziua tensiunilor maxime în regiune. În Liban sunt în plină desfăşurare două manifestaţii care reprezintă, de fapt, confruntarea a două tabere. În Israel este alertă maximă. Iranul agită spiritele. Iar liderul mişcării şiite libaneze proiraniene Hezbollah, şeicul Hassan Nasrallah, declară "război deschis Israelului”.


ZI GREA. Toate acestea, într-o singură zi: joi, 14 februarie 2008. Una dintre cele mai tensionate pentru Libanul aflat într-o criză politică accentuată, fără preşedinte din 24 noiembrie 2007, şi agitat de funeraliile unuia dintre liderii mişcării Hezbollah, Imad Moughnieh, asasinat ieri într-un atentat cu maşină-capcană la Damasc. În paralel, în Piaţa Martirilor, sute de mii de manifestanţi au venit să-l comemoreze pe fostul premier Rafic Hariri, asasinat acum trei ani, la chemarea forţelor antisiriene, majoritare în Parlamentul de la Beirut.


VANAT. Moughnieh era unul dintre fondatorii aripii armate a Hezbollah, în 1983, dat în urmărire de Interpol şi de Statele Unite pentru comiterea a numeroase atentate şi răpiri în anii 80. Israelul a negat orice implicare în atentatul cu maşină-capcană, care l-a ucis pe Moughnieh, dar Hezbollah-ul şi Iranul l-au desemnat drept autor.

"Dacă sioniştii vor un război deschis, îl vor avea”, a afirmat şeicul Nasrallah, într-un discurs retransmis pe un ecran gigantic în timpul funeraliilor lui Imad Moughnieh, care au început în urmă cu aproximativ o oră, în sudul capitalei libaneze. Anterior, a declarat că "războiul din iulie 2006 nu s-a încheiat încă şi nici nu a fost declarată o încetare a focului”.


ISRAELUL, ACUZAT. Gruparea şiită proiraniană Hezbollah a învinuit încă de ieri Israelul pentru comiterea acestui asasinat, fapt dezminţit de autorităţile de la Ierusalim. La rândul său, Iranul a indicat Israelul drept autorul asasinatului, iar Israelul se aşteaptă deja la o reacţie din partea mişcării Hezbollah. "Chestiunea nu este dacă Hezbollah va reacţiona şi va lovi Israelul, ci unde şi când o va face”, titra, la unison, presa israeliană încă de ieri. Între timp, la sediile reprezentanţelor diplomatice şi ale altor organizaţii evreieşti şi israeliene din lume au fost sporite măsurile de securitate, pentru a se preveni eventualele atentate, după cum a anunţat un oficial israelian, citat de AFP.


ALERTA MAXIMA. Potrivit postului militar de radio israelian, Galei Tzahal, reprezentanţii serviciului de securitate internă Shin Beth, care se ocupă şi de protejarea reprezentanţelor israeliene din străinătate, se teme că gruparea Hezbollah ar putea comite atentate în întreaga lume, pentru a se răzbuna. Shin Beth a recomandat vigilenţă sporită în cazul avioanelor companiei israeliene El Al, navelor comerciale israeliene, dar şi al sinagogilor şi instituţiilor evreieşti. Un purtător de cuvânt al armatei nu a făcut nici un comentariu privind aceste informaţii.


IRANUL REACŢIONEAZA. Între timp, liderul suprem religios iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a adresat condoleanţe şefului mişcării Hezbollah, libanezul Hassan Nasrallah, pentru "martirul” Imad Moughnieh. "Criminalii sionişti însetaţi de sânge trebuie să ştie că sângele pur al martirilor precum Moughnieh va da naştere la sute de oameni care vor simţi şi vor gândi la fel şi va dubla rezistenţa la corupţie şi atrocităţi”, a mai spus acesta.

Teheranul afirmă că aduce o simplă susţinere morală mişcării libaneze Hezbollah, dar este cunoscut pentru faptul că s-a aflat la originea creării sale şi îl susţine din punct de vedere financiar şi militar.

Libanul se află acum în plină criză politică pentru că majoritatea susţinută de Occident, majoritatea parlamentară antisiriană, adică, şi opoziţia reprezentată de Hezbollah-ul proiranian şi susţinută de Damasc şi Teheran nu reuşesc să se înţeleagă pentru o partajare a puterii în cadrul viitorului Guvern libanez.


"VREM UN PREŞEDINTE!” Mulţi dintre participanţii la manifestaţia din Piaţa Martirilor au declarat, conform AFP, că anul acesta comemorarea lui Rafic Hariri a căpătat dimensiuni aparte, pentru că manifestanţii sunt acolo şi pentru a cere un preşedinte.

La câteva zeci de metri de locul desfăşurării manifestaţiei a fost dezvelită o statuie a fostului premier Rafic Hariri, în faţa hotelului Saint-Georges, pe malul mării, exact în locul în care s-a produs explozia unei maşini-capcană la 14 februarie 2005, atentat în urma căruia şi-au pierdut viaţa 23 de persoane, printre care şi Hariri.

Arătată cu degetul în acest atentat, Siria, care a fost constrânsă să-şi retragă, în aprilie 2005, militarii din Liban, după trei decenii de prezenţă în această ţară, a negat orice implicare în asasinat.


SECURITATE MAXIMA. Soldaţii libanezi patrulează în centrul Beirutului, unde a fost instalată o incintă din fier, pentru a-i separa pe susţinătorii majorităţii parlamentare de cei ai opoziţiei, care şi-au instalat de mai bine de un an corturi în zonă, pentru a protesta faţă de situaţia din ţară.

Circulaţia motocicletelor, deseori utilizate de atentatori pentru a comite atacuri, a fost interzisă. Magazinele şi şcolile au rămas închise, iar ziua de azi a fost declarată zi liberă.

×
Subiecte în articol: magazin hezbollah