x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Liderii israelieni, acuzaţi de "crime de război" în Fâşia Gaza

Liderii israelieni, acuzaţi de "crime de război" în Fâşia Gaza

02 Mar 2009   •   00:00

Procurorul general al Iranului, Ghorbanali Dori-Najafabadi, a acuzat principalii lideri israelieni de "crime de război" în Fâşia Gaza, solicitând în special sprijinul Interpol în vederea cercetărilor, potrivit agenţiei Isna, citată de AFP.



Procurorul iranian a prezentat o listă de 34 de lideri politici şi 114 de oficiali miltari israelieni acuzaţi că ar fi "criminali de război". El a cerut în special arestarea prim-ministrului în exerciţiu, Ehud Olmert, a ministrului Apărării, Ehud Barak, sau chiar a ministrului de Externe, Tzipi Livni.
Dori-Najafabadi evocă mai ales carta Interpol şi Convenţia de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor în zona de război. Peste 1.300 de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei israeliene din Fâşia Gaza, în perioada 27 decembrie-18 ianuarie. Iranul susţine mişcarea Hamas care controlează teritoriul palestinian şi nu recunoaşte existenţa statului Israel, spre deosebire de Iran. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa ca statul evreu să fie şters de pe hartă. Interpolul emite "avize de căutare internaţională în vederea extrădării", numite "biletul roşu", la cererea uneia dintre cele 187 de ţări membre, care a emis ea însăşi un mandat de arestare. Însă Iranul nu a trimis până acum nici un mandat de arestare împotriva liderilor israelieni. Interpol, al cărui sediu se află la Lyon, în Franţa, nu are puterea de a începe arestări.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea