x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mel Gibson si ritualurile Maya

Mel Gibson si ritualurile Maya

de Radu Popa    |    11 Noi 2005   •   00:00
Mel Gibson si ritualurile Maya
MISTERE
Actorul realizeaza un film despre cultura mayasilor

Ultimul film al lui Gibson, "Patimile lui Iisus", ce continea multe replici in limbi astazi disparute, precum Aramaica si Latina, a inregistrat un mare succes in intreaga lume. Pelicula, considerata cel mai bun film realizat de un producator independent, a obtinut incasari totale de peste 200 de milioane de dolari. Recent, Mel a anuntat realizarea unei noi pelicule despre sangeroasa decadere a Imperiului Maya. Pentru a face scenele sa para cat mai veridice, scenariul cuprinde multe pasaje pe care actorii vor trebui sa le interpreteze intr-un stravechi dialect maya, "Yucatec". Mel Gibson a declarat ca viitorul thriller, intitulat "Apocalypto", va aborda un subiect neglijat pana in prezent: viata a milioane de urmasi ai vechilor mayasi, care traiesc acum in Mexic sau in America Centrala si vorbesc una dintre limbile folosite de stramosii lor.

SACRIFICII UMANE. Potrivit opiniei specialistilor, spectatorii care au avut probleme la vizionarea unor scene violente din "Patimile lui Iisus" ar putea incerca din nou aceleasi senzatii neplacute la vizionarea viitoarei pelicule. Desi reprezentantii civilizatiei Maya atinsesera apogeul propriei dezvoltari cu 2.000 de ani inainte de misterioasa lor disparitie si posedau cunostinte avansate de astronomie si tehnologie ce le-au permis constructia celebrelor piramide, ei apelau la sacrificii umane pentru a-i multumi pe zei. La o intrebare adresata in timpul unei conferinte de presa desfasurate in orasul-port mexican Veracruz despre posibilitatea vizionarii filmului de catre copii, Gibson a raspuns ca viitoarea productie se va adresa "copiilor care nu se pierd cu firea". La Veracruz a debarcat la inceputul secolului al XVI-lea d.Ch. conchistadorul Hernan Cortes, intr-o expeditie ce avea drept scop distrugerea imperiului aztec.

MISTERE. Scenariul filmului "Apocalypto", cuvant de origine greaca insemnand "un nou inceput", se refera la un indian de origine maya, cap de familie, care trece prin incercari dramatice pentru a-si pastra valorile in care crede cu tarie. In filmul de actiune regizat, produs si finantat de Mel Gibson, vor evolua actori putin cunoscuti. Scenariul cuprinde sute de pasaje ce trebuie interpretate in dialectul maya.

Enigme maya

  • Mayasii au locuit pe teritoriile unde in prezent se afla sudul Mexicului, Insulele Belize si Guatemala. Civilizatia Maya a durat aproape doua milenii, disparand in jurul anului 900 d.Ch.;
  • In ciuda faptului ca nu descoperisera roata sau uneltele de fier, mayasii au construit piramide, palate si sali de ceremonii. Ei au infiintat orase mari precum Chichen Itza, Oikal si Uxmal;
  • Astronomii maya au intocmit harti astronomice cu fazele corpurilor ceresti, mai ales, Luna si Planeta Venus, si au introdus anul solar de 365 de zile. Ei au dezvoltat matematica, folosind 20 de cifre si au definit numarul Zero.
  • ×
    Subiecte în articol: maya