x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Miliţiile anti- al-Qaida trec sub control irakian

Miliţiile anti- al-Qaida trec sub control irakian

12 Mar 2009   •   00:00

Toţi cei aproximativ 100.000 de membri ai miliţiilor care luptă împotriva reţelei al-Qaida, finanţate până în prezent de armata americană, vor trece la 1 aprilie sub controlul forţelor de securitate irakiene, a anunţat joi comandamentul american în Irak, informează AFP. În cadrul unui proces început la 1 octombrie, 81.773 de membri ai miliţiilor au trecut deja sub controlul irakienilor în opt provincii din Irak.



Ultimele miliţii vizate de transfer sunt cele din provincia Salaheddine, la nord de Bagdad, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane. "Guvernul irakian se pregăteşte să preia controlul "Fiilor Irakului" (un alt nume al miliţiilor numite "Sahwa")", a anunţat purtătorul de cuvânt, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. În ianuarie, cei 9.000 de membri ai miliţei din provincia Diyala, una dintre cele mai periculoase din Irak, au trecut sub controlul forţelor irakiene. "Fiii Irakului" sau "Sahwa" au apărut în 2006 în provincia Al-Anbar la iniţiativa unor lideri locali de triburi încurajaţi de armata americană.

Irakienii suniţi, deseori insurgenţi, au întors armele împotriva foştilor camarazi şi a reţelei Al Qaida şi au fost folosiţi de americani în cadrul noii strategii împotriva insurecţiei. Finanţaţi de armata americană, ei au contribuit la scăderea violenţelor în Irak, în al doilea semestru al anului 2007.

×
Subiecte în articol: lumea