x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moda "pijama" a fost interzisă la Shanghai

Moda "pijama" a fost interzisă la Shanghai

07 Dec 2009   •   00:00

Primăria din Shanghai a lansat un apel cetăţenilor să nu mai poarte pijamale pe stradă cu prilejul organizării Expoziţiei Universale 2010 în capitala economică a Chinei, notează ziarul La Verdad.



"De ce trebuie să ne comportăm ca americanii?", se întreabă un bărbat care îşi ascunde pijamaua sub halat. La plimbare pe stradă, la cumpărături la supermarket sau urcaţi pe motorete, mulţi chinezi nu reununţă la această îmbrăcăminte comodă. Orice prilej este bun pentru locuitorii din Shanghai, indiferent de vârstă sau sex pentru a-şi îmbrăca hainele preferate: pijamaua. Şi fiind vorba de îmbrăcăminte există de toate felurile şi imprimeurile.

De la cele infantile având imprimată imaginea lui Mickey Mouse, Hello Kitty sau Snoopy; la cele cochete brodate cu dantelă şi cu tivuite cu satin; sau cele tradiţionale, în dungi şi culori discrete care se asortează cu papucii sau cu tenişii. Însă primăria nu vede cu ochi buni acest obicei al localnicilor. Cu atât mai puţin cu cât mai sunt 150 de zile până când Expoziţia Universală din Shanghai îşi va deschide porţile, eveniment ce speră să suscite curiozitatea a cinci milioane de vizitatori străini care ar putea rămâne cu gura deschisă în faţa acestui obicei foarte răspândit printre cetăţenii oraşului. "Fiţi civilizaţi, renunţaţi la pijamale în locurile publice", scrie pe un mare panou publicitar amplasat săptămâna aceasta pentru a evita ca la 1 mai şi odată cu căldura să se producă un alt fenomen sezonier şi mai şocant: odată cu căldura, cel al "jumătăţii de pijama" foarte populară printre bărbaţi, altfel spus, purtarea în partea de jos a pantalonului de pijama asortat cu maiou sau tricou rulat până la jumătatea pieptului, lăsând generos burta la vedere.

Aşa cum s-a întâmplat şi la Beijing în timpul Jocurilor Olimpice, oraşului Shanghai îi este mai greu să ridice obiceiurile cetăţenilor la standardele internaţionale decât să amplaseze câteva panouri uriaşe. De data aceasta este însă dispus să creeze patrule civile antipijama care vor veghea la seriozitatea hainelor cetăţenilor. Şi, deşi măsura nu este obligatorie aceşti voluntari vor încerca să convingă populaţia urbană că hainele lor nu se potrivesc cu zgârie norii.

Vor întâmpina însă o rezistenţă feroce. "A te plimba în pijama la Shanghai nu face rău nimănui", comentează o femeie care încă mai practică acest obicei refuzând să se plieze normelor occidentale. "Nu cred că dacă Expoziţia s-ar ţine la Paris, francezii ar trebui să se îmbrace ca noi pentru a nu ne simţi ofensaţi". Mulţi îi împărtăşesc părerea: "De ce trebuie să ne comportăm ca americanii sau ca europenii?". Acum când este frig mulţi poartă pijama sub paltoane sau canadiene.

Tinerii sunt însă de acord cu campania lansată de primăria oraşului. Ei preferă să se îmbrace în haine de firmă occidentale şi consideră "moda pijama" o caracteristică a populaţiei în vârstă. "Trebuie să oferim o imagine civilizat lumii, cum a făcut Beijingul în timpul Jocurilor Olimpice", spune o tânără studentă. Atât de răspândit este acest obiect vestimentar în locurile publice încât un grup de expatriaţi spanioli au decis să iasă într-o seară la restaurant îmbrăcaţi toţi în pijama. Unul dintre ei îşi aminteşte cât de dezamăgit a fost de acest gest: "Nimeni nu s-a uitat la noi!"

×
Subiecte în articol: magazin