x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Modă / Vivienne Westwood lansează o colecţie inspirată din cultura romă

Modă / Vivienne Westwood lansează o colecţie inspirată din cultura romă

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Iun 2008   •   00:00
Modă / Vivienne Westwood lansează o colecţie inspirată din cultura romă

11:10 • Vivienne Westwood, cunoscută creatoare de modă din Marea Britanie, a lansat la Săptămîna modei de la Milano, colecţia primăvară-vară 2009. Designul nouilor creaţii este inspirat din cultura romă şi este prezentat de modele de această etnie, relatează cotidianul italian Il Messaggero.

Vivienne Westwood, cunoscută creatoare de modă din Marea Britanie, a lansat la Săptămîna modei de la Milano, colecţia primăvară-vară 2009. Designul nouilor creaţii este inspirat din cultura romă şi este prezentat de modele de această etnie, relatează cotidianul italian Il Messaggero.

CONCEPT. După ce în trecut se alăturase campaniei Liberty în favoarea drepturilor civile creînd tricouri cu sloganul "I am not a terrorist, please don't arrest me" ( Nu sunt terorist, vă rog nu mă arestaţi), ea ales ca modele pentru noua sa colecţie pentru bărbaţi tineri bruneţi, cu pielea închisă la culoare, cu tatuaje, dinţi de aur şi lanţuri groase. Pentru ţinute, nonconformista creatoare a ales imprimeurile florale, caşmirul indian şi pantalonii drepţi suflecaţi. Vivienne Westwood, cunoscută şi ca Madame Viv, a respirat atmosfera străzilor înguste din marile oraşe, pentru a înţelege viaţa celor fără adăpost şi s-a lăsat sedusă de cultura nomazilor. Iniţiativa ei a generat, însă, polemici. "Cred că Westwood are o idee despre romi care nu mai corespunde realităţii. Dacă vrea, o însoţesc eu într-o tabără de nomazi", a declarat un oficial din Milano, Tiziana Maiolo, implicată ani de zile în activităţile pentru integrarea nomazilor. "Weswood este dezinformată şi nostalgică, pentru că romii nu mai sunt aceeaşi. Acum este vorba de oameni care nu mai vor să muncească, trimit copiii să cerşească şi trăiesc din furat: eu am lucrat ani de zile pentru integrarea lor şi am înţeles în cele din urmă că vor să îşi facă un rost în viaţă, dar fără să respecte vreo regulă, aşa că, dacă aceasta este situaţia, trebuie să plece din oraşul nostrul", a adăugat ea. Creatoarea de modă a explicat că această colecţie reprezintă "un omagiu adus unei minorităţi etnice pe care lumea o cunoaşte puţin, cu o istorie şi o cultură foarte veche".

×
Subiecte în articol: magazin