x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Aniversarea Unirii scoate lumea în stradă

Moldova / Aniversarea Unirii scoate lumea în stradă

de Corina Andriuta    |    24 Mar 2008   •   00:00
Moldova / Aniversarea Unirii scoate lumea în stradă

Pe 23 martie la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un miting consacrat celei de-a 90-a aniversări de la Unirea Basarabiei cu România, informează press.try.md.

Pe 23 martie la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un miting consacrat celei de-a 90-a aniversări de la Unirea Basarabiei cu România, informează press.try.md.

 

ÎNTREBĂRI. La evenimentul organizat de Mişcarea Unionistă din RM (MURM), Asociaţia Anti-pact Molotov-Ribbentrop şi Academia de Ştiinţe a Mediului au participat câteva sute de oameni. În discursul său, preşedintele MURM, Ilie Bratu, a învinuit forţele democratice din Republica Moldova că nu fac nimic în promovarea ideilor unioniste. „Dacă în următorii cinci-şase ani nu se produce unirea noastră cu Patria-mamă, atunci noi, românii de aici, vom fi pierduţi”, a spus Bratu. Acesta crede că ideea unirii forţelor democratice, promovată de unele partide de opoziţie, „nu trebuie susţinută”, pe motiv că „în acest moment este necesară o altă lozincă - Unirea unioniştilor”. Manifestanţii s-au înarmat cu lozinci şi şi-au exprimat respectul sincer faţă de faptul că timp de 25 de ani Basarabia s-a aflat în aceleaşi graniţe cu România. Pe lozincile participanţilor la acest miting scria: “ Afară cu armata rusă de ocupaţie”, “Jos hotarul de la Prut”, “Basarabia- pământ românesc”. Sursa citată arată: „Pentru un observator străin poate apărea întrebarea: De ce o parte din populaţia Republicii Moldova nu s-ar aduna periodic la miting cu lonzinci: “Moldova-pământ turcesc” (rus, polonez)? Doar aceast petec de pământ, în diverse perioade, a fost subjugat de diverse imperii. Mai mult de atât, suveranitatea a durat chiar şi mai mult de 100 de ani. Iar sub dominaţia României, patria noastră a fost doar 20 de ani”.

 

 

ŞI LA BUCUREŞTI. Ziarul Timpul, din Chişinău, susţine că „un amplu program cultural dedicat celei de-a 90-a aniversări de la Unirea Basarabiei cu România se va desfăşura la 27 martie la Bucureşti. Evenimentul este organizat de către studenţi şi elevi originari din Republica Moldova, membri ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti (OSBB). Prin acest proiect cultural, tinerii îşi propun să aducă un pios omagiu tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui deziderat naţional şi să marcheze printr-un program cultural inedit această dată aniversară. De asemenea, membrii OSBB îşi propun să transmită un mesaj de solidaritate faţă de românii din Republica Moldova şi să promoveze cultura basarabeană în România”. Sursa citată susţine că „în dimineaţa zilei de 27 martie, 200 de studenţi basarabeni vor depune coroane de flori la mormântul membrilor Sfatului Ţării la Mănăstirea Cernica. În cursul zilei, va fi organizată o dezbatere despre semnificaţia evenimentului şi va fi proiectat un film realizat cu prilejul aniversării. În seara aceleiaşi zile, va fi organizat un concert cu genericul „Bucureşti şi Chişinău împreună în Europa”, în cadrul căruia vor evolua Orchestra de muzică populară „Lăutarii” dirijată de maestrul Nicolae Botgros, “Neniţă Cvartet”, grupul „Transbalkanica” şi formaţia „Zdob şi Zdub”. La eveniment au fost invitaţi aproximativ 5000 de studenţi. Programul este organizat de către OSBB, în colaborare cu ARCUB şi Fundaţia pentru România”.

 

 

×
Subiecte în articol: magazin