x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Igor Smirnov susţine că negocierile în formatul 5+2 sînt inutile

Moldova / Igor Smirnov susţine că negocierile în formatul 5+2 sînt inutile

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Moldova / Igor Smirnov susţine că negocierile în formatul 5+2 sînt inutile

12: 19 • Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov califică drept inutile negocierile politice privind statutul Transnistriei în formatul "5+2" la o zi după ce MAE de la Kiev anunţa că a obţinut acordul preşedintelui transnistrean pentru reluarea tratativelor în această formulă.

Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov califică drept inutile negocierile politice privind statutul Transnistriei în formatul "5+2" la o zi după ce MAE de la Kiev anunţa că a obţinut acordul preşedintelui transnistrean pentru reluarea tratativelor în această formulă.

ATITUDINE. Presa ucraineană l-a citat miercuri pe secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Kiev, Vasili Kirilici, care a declarat la un briefing că Smirnov a fost de acord cu reluarea negocierilor multilaterale şi a formulat această poziţie în cadrul unei întrevederi avute sîmbătă la Odesa cu ministrul de externe al Ucrainei, Vladimir Ogrîzko: "Părţile au convenit ca în viitorul cel mai apropiat la Odesa să se întîlnească grupurile de lucru pentru a stabili în prealabil mecanismul şi agenda desfăşurării negocierilor". Joi însă, vorbind la un miting la Tiraspol, Smirnov a calificat tratativele politice pentru statutul Transnistriei în formatul "5+2" (ce reuneşte Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi aflate în conflict, mediatorii Rusia, Ucraina şi OSCE, cărora li se adaugă observatorii SUA şi UE) drept inutile: "Consider inutile aceste negocieri, pentru că nimeni nu dă garanţii de îndeplinire a înţelegerilor anterioare, semnate de Chişinău şi Tiraspol în prezenţa mediatorilor internaţionali". Negocierile în format 5 plus 2 sunt blocate din 2006 din cauza poziţiei Tiraspolului, care revendica un statut egal cu Chişinăul în aceste tratative. Ulterior, toate părţile implicate au insistat asupra reluării tratativelor, cu excepţia Transnistriei.

×
Subiecte în articol: magazin