x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nabucco şi South Stream, imposibil să coexiste în paralel

Nabucco şi South Stream, imposibil să coexiste în paralel

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Mai 2008   •   00:00
Nabucco şi South Stream, imposibil să coexiste în paralel

10:21 • Proiectele gazoductelor concurente Nabucco şi South Stream, ambele către Europa, dar unul evitînd Rusia, iar celălalt iniţiat de această ţară, sînt incompatibile, a apreciat joi expertul american Zeyno Baran, potrivit AFP.

Proiectele gazoductelor concurente Nabucco şi South Stream, ambele către Europa, dar unul evitînd Rusia, iar celălalt iniţiat de această ţară, sînt incompatibile, a apreciat joi expertul american Zeyno Baran, potrivit AFP.

ANALIZĂ. Primul proiect finalizat îl va elimina pe celălalt, pentru că ambele îşi propun să deservească aproape aceleaşi pieţe, a declarat Baran, cercetătoare la Hudson Institute, în cursul unei videoconferinţe organizate de ambasada Statelor Unite la Viena. Cele două consorţiuri îşi propun darea în folosinţă a conductelor în 2013 şi tranzitul a 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Proiectul ruso-italian South Stream - susţinut de Grecia, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, aceste ultime două ţări fiind prezente şi în Nabucco - va porni din Rusia şi va trece pe sub Marea Neagră pentru a ajunge în Bulgaria. De acolo, South Stream se va diviza în două ramuri, una spre Italia şi Grecia, cealaltă spre Austria şi Ungaria. Concurentul său, proiectul paneuropean Nabucco, este conceput pentru a diminua dependenţa Europei de Rusia şi va transporta gaz de la Marea Caspică spre Austria, prin Turcia şi Balcani. Unii investitori au îndoieli că Nabucco, la care participă Turcia, Bulgaria, Austria, România, Ungaria şi Germania, va găsi cele 30 de miliarde de metri cubi de gaz pentru a-i asigura funcţionarea. În plus, Nabucco a anunţat joi dublarea investiţiilor prevăzute iniţial la 7,9 miliarde de euro. Inflaţia costurilor de construcţie nu ar trebui să-i afecteze însă rentabilitatea, potrivit şefului consorţiului, Reinhard Mitschek. Rusia este de departe primul furnizor de gaz al Uniunii Europene, acoperind aproape jumătate din importurile sale, mai mult decît cele provenite din Norvegia şi Algeria. Europenii mizează totuşi pe promisiunea recentă a Turkmenistanului de a le livra 10 miliarde de metri cubi de gaz începînd din 2009. Un purtător de cuvînt al proiectului Nabucco, Christian Dolezal, a contrazis analiza expertului american, argumentînd prin creşterea cererii de hidrocarburi. Din punctul său de vedere, în pofida dublării costurilor conductei, proiectul continuă în mod normal. Începutul lucrărilor este prevăzut pentru 2010.

×
Subiecte în articol: magazin nabucco south stream