x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nicholas Taubman: Românii au demonstrat lumii că se pot lepăda de comunism

Nicholas Taubman: Românii au demonstrat lumii că se pot lepăda de comunism

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Oct 2008   •   00:00
Nicholas Taubman: Românii au demonstrat lumii că se pot lepăda de comunism

"Românii au dovedit lumii întregi că o ţară se poate lepăda de moştenirea trecutului său comunist".Declaraţia este făcută de ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, şi vine la finalul mandatului său în România.



"Deşi Statele Unite ale Americii au de mulţi ani o relaţie bilaterală cu România, perioada cea mai fructuoasă este cea care a urmat anului 1989. Trecerea României de la comunism nu s-a petrecut peste noapte ci a fost o călătorie care durează de aproape două decenii. SUA şi-au propus să transforme România în partener acum 19 ani. Am vrut ca această ţară, abia ieşită de sub regimul totalitar, să devină un bun prieten şi partener. Am ştiut că, peste ani, relaţia noastră cu România nu va avea succes dacă aici nu există o democraţie puternică si o economie solidă", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, citat de Mediafax. "În ultimii trei ani, România s-a dovedit în numeroase ocazii un bun prieten şi partener al SUA", a apreciat Taubman, menţionând, de asemenea, "parteneriatul încununat de succes în Irak, Afganistan şi in Balcani".

Taubman a amintit printre cele mai mari realizări ale ultimilor trei ani deschiderea unei noi fabrici a companiei Ford Motor în Craiova care va asigura, până la sfârşitul anului 2010, peste 9.000 de locuri de muncă pentru români. "După 1989, când atâtea ţări est-europene au ales să treacă la democraţie, Statele Unite ale Americii au fost pregătite să le ajute. Mesajul pe care l-am transmis în anii revoluţiei noastre, în anii revoluţiei voastre, şi pe care îl repetăm şi astăzi este acelaşi: democraţia înseamnă existenţa unei guvernări a poporului, de către popor, în interesul poporului", a spus ambasadorul. El a mai menţionat că evoluţia democraţiei a ridicat această ţară la un nivel neaşteptat în istoria sa modernă. "Economia de piaţă liberă a adus cu ea forţa optimismului, încrederea de a spune: «Da, putem!» şi «Da, pot!». Românii au dovedit lumii întregi că o ţară se poate lepăda de moştenirea trecutului său comunist", a comentat Taubman, care a avertizat că "străduinţa de a păstra şi consolida o democraţie puternică nu se încheie niciodată", a continuat Taubman. "Dacă nu aş fi crezut că această ţară are în faţă un viitor luminos şi că anii săi cei mai buni abia urmează, nu aş fi spus nimic", a conchis el.

×
Subiecte în articol: lumea