x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ONU schimbă strategia luptei împotriva drogurilor

ONU schimbă strategia luptei împotriva drogurilor

13 Mar 2009   •   00:00

Comisia pentru stupefiante a ONU (CND) s-a angajat în timpul întâlnirii de la Viena, să lupte în alt mod împotriva problemei mondiale a drogurilor. Astfel, accentul va fi pus pe tratarea toxicomanilor şi reintegrarea lor în societate. Noul mod de acţiune a fost elaborat după eşecul ultimului plan adoptat în 1998, informează AFP.



Delegaţiile ministeriale ale CND, reunite de miercuri la sediul din Viena al Naţiunilor Unite, au recunoscut "o răspundere partajată" în lupta împotriva drogurilor şi au cerut o "abordare echilibrată şi completă" a problemei, într-o declaraţie comună. Această declaraţie, pusă la punct după luni de discuţii dificile, potrivit unei surse diplomatice europene, insistă să se pună "sănătatea la baza politicii internaţionale împotriva drogurilor" "Va fi un instrument preţios pentru a activa eforturile naţionale şi a întări cooperarea internaţională" împotriva acestui flagel mondial, a subliniat preşedintele dezbaterilor, Libertina Amathila, vicepremier al Namibiei. Unele ţări europene ar fi dorit o declaraţie politică mai puternic axată pe "reducerea daunelor" în ceea ce priveşte drepturile omului şi alte consecinţe nocive ale consumului şi traficului de stupefiante.

CND a adoptat, de asemenea, un plan de acţiune care propune soluţii în şase domenii, incluzând reducerea abuzului de droguri şi a dependenţei, limitarea traficului ilegal prin diminuarea producţiei şi lupta împotriva spălării banilor obţinuţi din droguri. Noul plan de acţiune pune de asemenea accentul pe reintegrarea toxicomanilor în societate prin programe speciale de readaptare. El insistă şi pe prevenire, pentru a se evita ca tinerii să cadă pradă stupefiantelor, pe terapiile de substituţie şi programele de furnizare de seringi pentru limitarea infecţiilor de tip HIV.

Aceste noi documente, fără caracter de constrângere pe plan juridic, înlocuiesc planul Naţiunilor Unite din 1998 privind reducerea consumului şi traficului de droguri în zece ani şi care a eşuat, potrivit unui studiu independent. Potrivit ONU, traficul de droguri reprezintă în prezent un comerţ în valoare de circa 300 de miliarde de dolari pe an.

×
Subiecte în articol: lumea