x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Open Romania

Open Romania

de Adrian Vaduva    |    16 Sep 2005   •   00:00
Open Romania
SPORT
Pana la 18 septembrie, la Arenele BNR din Capitala are loc cea de-a X-a editie a Turneului de tenis Open Romania

La BCR Open Romania participa si finalistul turneului de anul acesta de la Roland Garros, argentinianul Mariano Puerta, numarul 10 in ierarhia ATP Entry Ranking, beneficiar al unui wild-card. De asemenea, Andrei Pavel, care a uitat sa se inscrie, si Victor Crivoi, cel mai bun roman din circuitul de turnee Futures organizate in Romania, au primit wild-card-uri. Pe tabloul principal mai figureaza inca doi conationali: Victor Hanescu si Razvan Sabau. Printre participanti se afla si trei castigatori ai editiilor trecute, argentinianul Jose Acasuso, spaniolii David Ferrer si Alberto Martin. In ciuda calitatii competitorilor, organizatorii spera ca in acest an trofeul sa fie adjudecat de un roman.

DEBUT. Prima editie a Open Romania s-a desfasurat in septembrie 1996. Capul de afis a fost germanul Boris Becker, care insa a dezamagit, pierzand lamentabil chiar in turul inaugural. In sferturile de finala au acces trei romani: Dinu Pescariu, Ionut Moldovan si Andrei Pavel. Doar "Cneazul" a reusit sa mearga mai departe, insa doar pana in semifinala, unde a pierdut in fata lui Carlos Moya. Castigatorul primei editii a fost spaniolul Alberto Berasategui, care a trecut in doua seturi de compatriotul sau.

Urmatorul an, nu mai putin de 13 jucatori spanioli, in frunte cu Carlos Moya si Alex Corretja, au ajuns la Bucuresti. Cu toate ca au reprezentat mai mult de o treime din jucatorii de pe tabloul principal, ibericii nu au reusit sa rupa gura targului. In finala s-au intalnit italianul Andrea Gaudenzi si reprezentantul Australiei, Richard Fromberg, care, de altfel, a castigat primul sau titlu ATP din cariera.

In 1998 a fost editia cu cei mai multi jucatori romani prezenti pe tabloul principal, sase (Dinu Pescariu, Andrei Pavel, Adrian Voinea, Razvan Sabau, Gabriel Trifu, Ion Moldovan). Voinea a atins semifinalele, unde a pierdut in fata lui Arnaud Di Pasquale, cel mai tanar tenisman de pe tablou (nu implinise inca 19 ani). Castigatorul turneului a fost Francisco Clavet.

Cea de-a IV-a editie a consemnat o adevarata invazie a ibericilor (nu mai putin de 16 jucatori). Castig de cauza a avut spaniolul Alberto Martin, care a trecut in finala de reprezentantul Marocului, Karim Alami.

Anul urmator a avut un mare dezavantaj, s-a disputat chiar in saptamana dinaintea inceperii Jocurilor Olimpice de la Sydney. Nici atunci romanii n-au reusit sa-si ajudece trofeul. Razvan Sabau, Ion Moldovan si Adrian Voinea au pierdut inca din primul tur, iar Dinu Pescariu a fost eliminat in optimile de finala. Ca si in anul precedent, castigatorul a fost un spaniol, Juan Balcells, care s-a impus in tie-break, asigurandu-si primul succes din cariera.

FAVORIT. In 2001, principalul favorit al turneului a fost desemnat Andrei Pavel, care insa a dezamagit, fiind eliminat in turul doi. Trofeul i-a revenit, destul de greu, lui El Aynaoui, invingator in fata mult mai tanarului sau adversar, Albert Montanes.

Si in anul urmator, Andrei Pavel a fost principalul favorit. Nici de aceasta data n-a reusit sa se impuna. Turneul a fost castigat de spaniolul David Ferrer, de 20 de ani, care l-a invins pe Jose Acasuso, obtinand astfel primul sau titlu ATP. In acel an s-a consemnat "Rejucarea unui vis", meciul ce a celebrat 30 de ani de la finala Cupei Davis pierdute de Ilie Nastase si Ion Tiriac, la Bucuresti, in fata americanilor Stan Smith si Tom Gorman.

Editia 2003 a turneului BCR Open Romania s-a desfasurat sub amprenta unei vremi nefavorabile, fapt ce a determinat multe intreruperi si tot atat de multe nemultumiri in randul arbitrilor, al jucatorilor si mai ales al publicului. Trofeul a fost adjudecat de David Sanchez. Cea de-a noua editie a turneului de tenis BCR Open Romania a fost marcata de valoarea jucatorilor aflati pe panoul principal. Printre ei, castigatorul din 1999, spaniolul Alberto Martin, Albert Costa (campion la Roland Garros in 2002), Alex Corretja (fost numar 2 mondial), Arnaud Clement (finalist la Australian Open in 2001). Din nefericire, principalul favorit al turneului bucurestean, Andrei Pavel, nu a putut sa participe la competitie. Finala a fost castigata de Jose Acasuso, care s-a impus, in numai 65 de minute de joc, in fata rusului Igor Andreev.
×
Subiecte în articol: romania open romania open turneului