x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parerea mea

Parerea mea

03 Feb 2005   •   00:00
NO COMMENT

Umorul si manifestarile lui. Scurt excurs.

C(RAMPE)
Umorul, ca si iubirea, este un lucru foarte mare. Umorul, zice la dictionar, este atunci cand ai inclinatii spre glume si ironii, ascunse sub o aparenta de seriozitate. Plecand de la premisa asta, ajung la o concluzie simpla, care se pupa cu prima asertiune din text, si anume aceea ca umorul este un lucru foarte mare. Umorul deci e o chestie serioasa. Se rade, dar se rade serios. Rasul e sobru.

Iubirea e sobra si ea. Iubirea e atunci cand, zice la dictionar, ai un sentiment de afectiune pentru o persoana de sex opus. Dragoste. De asemenea, dragoste mai inseamna "planta erbacee cu frunza in forma de lance, dintate si cu flori roz-purpurii (Sedum fabaria)".

Care va sa zica, si umorul, si iubirea sunt niste lucruri foarte mari si fundamental sobre; si care va sa mai zica si ca dragostea, in plus fata de umor, creste in pamant, are flori roz-purpurii si frunze dintate.

Aceasta este o dragoste.

La televizor, dragostea creste cu curent electric si se manifesta prin urmatoarele: telenovele. La televizor, umorul se manifesta prin urmatoarele: emisiuni artistice asa-zis de divertisment, programate indeobste la sfarsit de saptamana, sit-comuri programate la sfarsitul zilei (probabil, cu intentia de a distra publicul la sfarsitul unei zile obositoare de munca); tot la categoria "umor" as indrazni a cuteza a afirma a aminti unele tocsouri pe teme politice, economice, ginecologice, gerontologice si de alta natura, emisiuni informative, reportaje etc. De aici se poate foarte bine intelege ca umorul e peste tot prin emisiuni si ca trebuie sa fii foarte uracios ca sa nu te razi in cascade de cum ai deschis televizorul.

Sa luam, de pilda, grupul Voua. Grupul Voua e foarte haios, iar daca tu nu te razi este pentru ca esti un uracios fara simtul umorului si, in extenso, deloc serios si deloc capabil de lucruri marete. Un alt grup de divertisment menit sa smulga hohote de ras este grupul Vacanta Mare. Nu se poate spune despre acest grup ca nu starneste hohote de ras. Numai asta sa zica cineva si deja s-a definit ca un uracios. Deci am stabilit: grupul Vacanta Mare este un grup foarte haios, cu mare priza la public. Grupul Divertis este si el un grup de rasul lumii. Ca sa nu mai vorbim de sit-comul "La Bloc", unde lumea se rade de se tavaleste pe jos.

Adio, Stan si Bran, cu glumele voastre de toata jena! Cu scarile voastre cu care mergeti pe strada si cu care loviti lumea-n cap! Adio, Charlie Chaplin, cu mutrele tale si cu mersul tau cu tot! Adio, Mr. Bean, care nici macar un cuvant nu esti in stare sa scoti! Daca vrei sa stii, nici nu ma faci sa rad. Esti mic. Adica deloc mare.

CASUTA POSTALA
Filipescu Andrei (Bucuresti) Emisiunea ProVest de la Pro TV se va relua din data de 6 februarie. Si in acest nou sezon emisiunea va fi moderata de analistul politic Bogdan Chireac. Conform datelor furnizate de Pro TV, emisiunea se va difuza duminica, de la ora 10:00.

Aradean Aurelia (Brasov) In momentul de fata nu va putem spune cand va incepe sa emita noul post de televiziune "Taraf TV" despre care s-a scris in presa. Nici daca acesta va putea fi receptionat in Brasov. Cel mai indicat este sa va interesati la operatorul de cablu la care sunteti abonata daca va prelua sau nu acest canal in momentul in care va incepe sa emita. Cert este ca inca se mai lucreaza la grila de programe. "Taraf TV" va difuza programe de muzica populara, dar si de manele. Iata si cateva titluri de emisiuni: "Manelomania", "Cu lautarii dupa mine", "Petreceti cu noi", "O lauta, un lautar" sau "Romanta sufletului meu".

Popescu Adrian (Iasi) Meciul amical dintre Romania si Slovacia va fi transmis miercuri, 9 februarie, in direct pe canalul TVR 1, de la ora 16:55.

Mafteiu Alexandru (alias "k_direktorate"): Din pacate, avem o veste proasta pentru tine. Cei din trustul Media Pro ne-au comunicat ca serialul "Alias" nu se mai regaseste in grila lor din acest sezon. Cat despre alte televiziuni care ar putea difuza acest film in cursul acestui an, cam greu, intrucat, in general, programele se achizitioneaza pe pachete pe sezon. Cand se schimba grilele de program, atunci se pune si problema ce seriale sa fie achizitionate. Multumim pentru aprecieri si mai asteptam sa ne scrii.

In continuare ne puteti adresa intrebari la: Piata Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Jurnalul National, cod 013701, Sector 1, Bucuresti sau pe adresa de e-mail suplimenttv@jurnalul.ro

RautaCIZME
Este o perioada naspa pentru televiziuni. Aproape nimeni nu incearca sa dea vreo emisiune mai acatarii. Traiasca reluarile si filmele cumparate la kilogram de peste hotare. Nu-i reclama, de ce sa incercam sa ridicam stacheta sa cheltuim pe productii indigene?

Un exemplu negativ ar fi beunutv. Ei bine, televiziunea lu’ Nasu, care nici ca mai da din labute pentru a inota in apa plina cu rechini din audiovizualul romanesc (asta-i curat "gandire cu premeditare"), televiziunea, zic, s-a gandit sa le dea duminica seara pe babetele de la Baccara, care au sustinut un concert in Piata Constitutiei intr-o seara de vara. Nu conta ca babatiilor le expirase termenul de garantie prin anii ’70 cand au scos ultimul hit. Nooo! Nu conta nici macar ca lumea era in manecute scurte in timp ce pe Calea Victoriei, strada cu care intamplator B1 TV se invecineaza, nametii erau cat casa. Am zis nametii si nu nemtii.

"Cantareata Angelica Stoican, anchetata pentru detinere ilegala de arme", urla trimufator si DDD intr-o editie tot de duminica seara. Cum nu era vorba de Ceausescu, cutremure, crime nerezolvate, Enigme ale lui Dorel si alte teorii ale conspiratiei, am dedus, in mod logic, ca era vorba de o emisiune "de duminica", mai lejera. Cantareata cu pricina - "anchetata pentru detinere ilegala de arme" - a tinut foarte tare la statutul de "cantareata". Cum nu putea veni la televizor sa spuna ca are si sa arate legitimatia de cantareata, a venit imbracata in costumul popular. Ca sa mai umple golurile din emisiune, Dan Diaconescu, smecher, a mai strecurat si niscaiva vidoclipuri cu aspect de nunta de tara. Imediat am lasat deoparte imaginea de dur a lui Sorin Ovidiu Balan si l-am avut in fata ochilor pe Varul Sandel. Ce-o avea coada vacii cu stampila Primariei?

sebastian@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: umorul