x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poliţia britanică nu neagă posibile atentate împotriva membrilor G-20

Poliţia britanică nu neagă posibile atentate împotriva membrilor G-20

18 Mar 2009   •   00:00

Securitatea liderilor mondiali care vor participa la viitorul summit al G20 de la Londra este îmbunătăţită pe fondul temerilor că protestatari violenţi vor afla unde sunt cazaţi aceştia, notează cotidianul britanic The Times.



Măsura de a spori numărul poliţiştilor care vor asigura supravegherea strictă în fiecare din locaţiile implicate în organizarea summitului intervine în condiţiile în care poliţia a primit informaţii din partea serviciilor secrete că hotelurile care vor găzdui oficialii şi alte clădiri vor fi ţinta unor "raiduri de tip gherilă" ale din partea unor grupuri anti-globalizare.

Poliţiştilor le-a fost anulat dreptul de a-şi lua zile libere în primele două zile ale lunii viitoare, urmând ca pentru summitul care va începe la 2 aprilie, mii de poliţişti să fie amplasaţi pe străzile Londrei pentru a împiedica ca protestele legitime să fie deturnate de către activişti violenţi, în condiţiile în care relatările prevăd cele mai mari proteste din ultimii 10 ani. Potrivit The Times, grupurile anarhiste şi ecologiste colaborează deja în privinţa organizării unor serii de demonstraţii.

Operaţiunile menite a proteja politicienii care participă la eveniment vor fi cele mai importante organizate în Marea Britanie de la întâlnirea G8 de la Gleneagles, în iulie 2005. Pe de altă parte, publicaţia britanică precizează că nu există nicio informaţie din partea serviciilor secrete, care să indice un posibil atac terorist pe perioada desfăşurării summitului, dar că un plan antiterorist în eventualitatea unui atac neprevăzut a fost elaborat.

Trei departamente ale poliţiei britanice - Metropolitan, City of London şi British Transport Police - şi-au unit forţele sub o singură structură de comandă pentru a pregăti sosirea liderilor la G20. Protestele vor începe în sâmbăta de dinaintea summitului, cu un marş intitulat "Put People First", în centrul Londrei. Efectivele poliţieneşti vor fi consolidate atunci când preşedintele Mexicului va ajunge în Londra, la 30 martie, pentru o vizită de stat, care va include şi participarea la summit.

×
Subiecte în articol: lumea