x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Procesul de imbătrănire poate fi inversat

Procesul de imbătrănire poate fi inversat

de Jurnalul National    |    30 Noi 2007   •   00:00

O genă recent descoperită de o echipă de cercetători americani ar putea deţine secretul unei pieli sănătoase şi tinere, potrivit unui nou studiu care sugerează că găsirea elixirului unei vieţi mai lungi este teoretic posibilă.



O genă recent descoperită de o echipă de cercetători americani ar putea deţine secretul unei pieli sănătoase şi tinere, potrivit unui nou studiu care sugerează că găsirea elixirului unei vieţi mai lungi este teoretic posibilă.

Prin blocarea activităţii genei NF-kappa-B, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Stanford din California au intinerit pielea unui şoarece de laborator de doi ani vărstă considerată inaintată pentru rozătoare. Nu numai că pielea acestuia a părut mai tănără, dar din punct de vedere biologic ea s-a dovedit precum cea a unui nou-născut.

Se pare că aceeaşi genă joacă un rol important in alte numeroase aspecte ale imbătrănirii, după ce in urma studiului s-a constatat că acţionează pe post de regulator, determinănd alte numeroase gene să fie mai mult sau mai puţin active in procesul de degenerare a organismului. Şeful echipei de cercetători, dr. Howard Chang, citat de ziarul britanic The Telegraph, a precizat că studiul demonstrează că imbătrănirea poate fi, temporar, inversată: "Aceste descoperiri sugerează că imbătrănirea nu este doar un rezultat al uzării organismului, ci şi o consecinţă a unui program genetic mereu activ, care poate fi blocat pentru imbunătăţirea sănătăţii oamenilor". Deocamdată cercetătorii nu au măsurat efectul pe care blocarea genei l-ar putea avea asupra duratei de viaţă şi nici nu cunosc perioada maximă pe care se păstrează efectele intineririi pielii.

De asemenea, nu există informaţii suficiente nici in privinţa posibilelor efecte negative pe care această intervenţie artificială in activitatea genei le-ar putea avea asupra oamenilor. Proteina produsă de NF-kappa-B joacă roluri majore in mai multe procese ale organismului, precum sistemul imunitar, ajutănd se pare la combaterea cancerului. Prin urmare, suprimarea pe termen lung a acestei gene ar putea creşte riscul apariţiei cancerului şi a altor boli.


×
Subiecte în articol: magazin