x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun PSD - Nevoia de linişte... a unui Congres extraordinar?

PSD - Nevoia de linişte... a unui Congres extraordinar?

de Jurnalul National    |    26 Noi 2007   •   00:00
PSD  -  Nevoia de linişte... a unui Congres extraordinar?
Sursa foto: Dan Marinescu/

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat că scorul obţinut de PSD la euroalegeri este cel mai slab din istoria partidului, fapt care impune o analiză serioasă, el opinănd că o astfel de analiză ar putea fi făcută la un Congres extraordinar. La răndul său preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că partidul are nevoie in aceste momente de linişte şi unitate.



Iliescu: "Ar fi necesar un Congres extraordinar"

Fără indoială că se impune o analiză după rezultatele obţinute de PSD după acest scrutin şi cred că o analiză se impune in perioada următoare la nivelul tuturor structurilor de partid. Poate şi un Congres extraordinar, trebuie judecat", a spus Iliescu, comentănd rezultatul partidului la scrutinul privind euroalegerile.

„O analiză este necesară, pentru că este cel mai slab rezultat pe care l-a avut PSD, şi asta la trei ani de zile după trecerea in opoziţie. In 1999, la trei ani de opoziţie, PDSR se lansa ca principala forţă politică a ţării. Acum, iată, se zbate in jurul a 20%, a trecut in plan secund şi asta trebuie să de dea de găndit tuturor militanţilor patidului", a apreciat preşedintele de onoare al PSD.

El a arătat că trebuie făcută o „analiză seriosă" şi despre cauzele situaţiei actuale a PSD şi despre cum anume să se pregătească partidul pentru un an electoral foarte dur.

„Se impune o analiză serioasă pentru toată perioada care urmează. PSD este singurul partid al stăngii romăneşti care a fost in toată această perioadă principalul partid politic al ţării.. Să vedem ce anume trebuie să relanseze partidul", a spus Iliescu.

El a arătat că discuţiile despre cine este vinovat pentru actuala situaţie a PSD trebuie să facă obiectul respectivei analize.

„Cine e vinovat? Asta trebuie să fie obiectul analizei. Trebuie o analiză de fond asupra partidului ca atare şi care sunt factorii determinanţi ai forţei PSD in raport cu electoratul...Impreună cu toţii să găsim soluţiile şi căile şi formele şi oamenii capabili să dea forţă... asta este obiectul analizei", a spus preşedintele de onoare al PSD.

Intrebat dacă un Congres extraordinar ar putea oferi soluţiile de ieşire a PSD din actuala situaţie, Iliescu a răspuns: „Este posibil. Un Congres extraordinar să fie forumul in care să se apeleze la activul de bază al partidului, să fie şi măsuri care să dea vigoare şi dinamism partidului, la această analiză".

Geoană: "PSD are nevoie de linişte, ar fi ştiut şi alţii dacă participau la campanie"

Intrebat de ziarişti dacă in PSD se impune un Congres extraordinar, aşa cum au apreciat preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, precum şi alţi lideri, Geoană a răspuns: „In acest moment, partidul are nevoie de linişte şi dacă ar fi fost alături de noi ar fi auzit de la baza partidului că toţi cer linişte şi unitate, să ne concentrăm pe alegerile locale pentru a recupera cele şase, şapte procente faţă de cei care au căştigat, conjuctural, alegerile europarlamentare. Cei care vorbesc de congres probabil că se găndesc la convocarea in 2010, conform statutului nostru".

Geoană a apreciat că, „pentru această etapă", rezultatul obţinut de PSD este „relativ bun".

„Evident că speram la un scor mai bun (...), nu sunt nici rezultate care să ne descurajeze, dar după trei ani de atacuri, frămăntări interne, inclusiv din partea unora care acum ridică vocea, este un rezultat bun", a conchis liderul social-democrat.

Ponta: "Bineinţeles că nu e nimeni fericit că suntem pe locul doi"

Intrebat cum apreciază rezultatul obţinut de PSD, Ponta a răspuns: "Bineinţeles că nu este nimeni fericit că suntem pe locul doi".

Ponta a evitat să se pronunţe asupra declaraţiei preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, despre necesitatea unui congres extraordinar al partidului.

"Intotdeauna vorbim despre ce este nevoie in PSD şi nu vrem să vedem de ce nu au venit să ne voteze mai mult de un milion de oameni", a spus el.

Ponta a afirmat că este nevoie ca PSD să analizeze motivele pentru care nu a reuşit să obţină mai multe voturi şi cum ar putea căştiga alegerilor locale din 2008.

"Dacă este nevoie, facem zece congrese, dacă nu e nevoie, nu facem niciunul. Mă interesează doar să căştigăm alegerile locale. (...) Dacă nu căştigăm alegerile locale, este clar că PSD va mai sta in opoziţie incă patru ani. Aceasta este bătălia decisivă pentru PSD", a spus vicepreşedintele PSD.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin psd congres extraordinar analiza