x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun PUŢUISME ŞI OBRAZ GROS / Suliţa lui Mischie, înfiptă-n morile de vânt

PUŢUISME ŞI OBRAZ GROS / Suliţa lui Mischie, înfiptă-n morile de vânt

de Carmen Dragomir    |    24 Oct 2008   •   00:00
PUŢUISME ŞI OBRAZ GROS / Suliţa lui Mischie, înfiptă-n morile de vânt

Sute de mii de inimi se zbăteau în menghina incertitudinii. Visele tuturor se umflau ca nişte baloane umplute cu pariuri. Zeului răzbelului i se aduceau ofrande. În colţul din dreapta, "cel mai mare mincinos şi infractor al ţării, ruşinea de pe obrazul Gorjului": Nicolaaaeee Mischieee. În colţul din stânga, "derbedeul, obraznicul şi profitorul", zis şi "micul Titulescu", Victor Pontaaa. Directă de stânga!



O rază de speranţă abia mijise în sufletele chinuite ale gorjenilor. Fluturaşii dansau printre frunzele de toamnă, raze de soare pluteau pe norii pufoşi. Livezile doldora de fructe anticipau un sezon dulce, producţia la hectar părea de nestăvilit, bufniţele cântau fe­ricite în copaci. Doar un pas îi despăr­ţea pe oameni de a vedea minunea, schimba­rea la faţă şi înălţarea. Norii s-au adu­nat ca înaintea Apocalipsei, un fulger a spintecat cerul şi viitorul a trecut secvenţial prin faţa ochilor electoratului.

La al treilea cântat al cocoşului, cârmuitorul triburilor gorjene a executat primii paşi dintr-un dans şamanic în jurul Casei Poporului. Atunci marea s-a despărţit în două ziduri de apă şi a lăsat pentru o clipă să se vadă raiul: judeţul fantastic în care cel mai gorjean dintre gorjeni avea să aducă "sănătatea şi fericirea în mod real, practic, nu în mod declarativ, propagandistic, mincinos". Aleluia!

Ziua confruntării venise. Nopţile de coşmar urmau să se sfârşească, rănile din lupte aveau să se închidă, vocea din adâncuri care îl mâna spre meciul răz­bunării avea să tacă, coroana dentară strâm­bată de scrâşnetul repetat avea să fie salvată de ştirbenie. Bătălia decisivă dintre forţele întunericului şi cavalerii luminii se apropia rapid. Şamanul născut să-i ducă pe gorjeni în paradis purta lupta crâncenă cu balaurul cunoscut sub numele de "micul Ti­tulescu". Pe flamura de luptă erau brodate stema, puşcociul de vânătoare şi crezul: "Mi-au făcut dosare penale la comandă. M-au jignit şi m-au trădat, m-au făcut hoţ, deşi nu am furat nimic. M-au făcut baron, deşi sunt un om obiş­uit. Nu mă voi da bătut, fiindcă am dreptate".

Deodată, sunetul tobelor s-a oprit, dansul şamanic a încetat, caii încălecaţi în zborurile către lumea magică a indemnizaţiilor de parlamentar s-au dezintegrat, reveria poporului s-a prăbuşit precum indicele Dow Jones la bursa de pe Wall Street. Blestemată fie ziua în care ju­decătorii BEJ au închis porţile raiului!

Ce­tăţeanul de onoare, titratul, adevăratul, lupul moralist, cel care s-a impus prin "dăruire, cinste şi corectitudine", binefăcătorul tuturor gorjenilor, Nicolae Mischie, a fost oprit să intre la parlamentare pe motiv de ştampilă expirată şi de linii strâmbe.

CAVALERUL "GE DAI?".

Era anul de graţie 2004. Republica galactică se zbătea pentru supravieţuire. Creaturile locului se uitau chiorâş şi bă­nuitor către afacerile gene­ralilor. O dispută se iveşte între Partidul Stelar Democrat (PSD) şi Obi-Wan Kenobi-Mischie, ca­valer "gedai" de Gorj. El şi-a câş­tigat titlul în ani de antrenament şi concentrare pentru dezvoltarea capacităţilor financiare. Potrivit leto­piseţelor transmise din gură în gură, orice intrus era lăsat pe planeta Gorj doar dacă ştia parola la întrebarea "Ge dai?". În funcţie de procentele corecte ale răspunsului, i se arătau sau nu posibilităţile tărâmului.

Când neliniştea a cuprins galaxia, după mişcări îndelung plănuite de forţe necunoscute, Obi-Wan Kenobi-Mischie a fost acuzat de luare de mită şi abuz în funcţia de "gedai", trimis în judecată pentru patru dosare penale stelare ce s-au comprimat şi s-au dilatat până s-au uitat, condamnat în conformitate cu teoria relativităţii la închisoare, săltat de pro­curorii intergalactici pe o perioadă de cinci zile. Dar Forţa era cu el.

AMENINŢAREA FANTOMEI
Obi-Wan Kenobi-Mischie a anunţat galaxia că totul nu este decât o înscenare pusă la cale de Darth-Vader-Ponta şi un alt lord întunecat, de "o răutate lăuntrică pe care nu i-o poate lua nimeni". "Ge­da­iul" şi-a petrecut o vreme având grijă de părţile fracturate pe care le-a înlocuit cu proteze cibernetice oferite de Gigi Becali – Skywalker, care l-a ţinut în laboratorul criogenic al Partidului  Nebuloaselor Grele (PNG). Aici a fost "foarte impresionat de colectivul de oameni foarte serioşi din conducerea organizaţiei".

Ajuns în fruntea cavalerilor luminii de Gorj, "gedaiul" a jurat răzbunare. Două lacrimi as­cun­se l-au gâtuit când şi-a a­min­tit că de Partidul Stelar Democrat "s-a ales praful de când Năstase l-a adus pe derbedeul ăsta în partid". În trăirile lui de "gedai" s-a înfipt ca un meteorit ideea că i-au fost puse cătuşele la comanda lui Darth-Vader-Ponta. I-a bombardat apoi cu torpile spumigene pe trădătorii care "îşi alungă părinţii din pro­pria-i casă po­litică, înfruptându-se cu neruşinare din merindele pentru procurarea cărora s-au dovedit a fi neputincioşi, răi şi aroganţi".

DARTH-VADER-PONTA CONTRA­ATACÂ
Resuscitarea criogenică a "gedaiului" nu l-a lăsat pe "micul Titulescu" indiferent. El a pro­povăduit că epoca baronilor va apune şi a anun­ţat republica că acesta este "o ruşine pe obrazul judeţului", "unul dintre cei mai mari mincinoşi şi in­fractori". Obi-Wan Kenobi-Mischie a ripostat cu toate forţele fotonice verbale. Pon­ta este un "intrus, un profitor, un in­fatuat care trăieşte cu iluzii false, un o­braz­nic fără minte care nu vorbeşte decât aiureli tipice doar celor din mahalalele Bucureş­tiu­lui". În strigătul de luptă, "gedaiul" a urlat că este "sătul de pu-ţu-is-me-le lui Ponta!". Cum ar veni, că vor­beş­te din puţul gândirii, să nu înţelegeţi greşit. În urma des­făşurării luptelor locale, Obi-Wan Kenobi-Mischie a fost răpus şi aruncat în gaura neagră a exi­lului politic. Becali – Skywalker s-a supărat că i-a cheltuit banii "pentru şosete". "Gedaiul" a ripostat că el a venit cu bani de-acasă, iar cavalerul luminii pleacă urechea la escroci, zicând direct şi fără menajamente că "în PNG se fac calcule de analfabeţi". Cu ultimele sforţări, el a lăsat ome­ni­rii o vorbă: "Dacă prostia ar du­rea, mulţi oa­meni ar merge urlând pe stradă". Şi Forţa era cu el...

ÎNTOARCEREA EŞUATĂ A CAVALERULUI
Pe Darth-Vader-Ponta nu l-a uitat. Mai erau două zile până la închiderea listelor de război. Luni, a anunţat republica galactică cum că a găsit o nouă forţă: Patridul Rebeliunilor Mahalagiste. Maestrul Vadim Tudor – Yoda (pentru necunos­că­tori, Yoda este o specie misterioasă, îndru­mă­tor al războinicilor şi mare înţelept) a dezminţit fuziunea spirituală dintre "gedai" şi PRM, pe motiv că nu primeşte "ce aruncă alte partide".

Viitorul nu era roz. O zi mai târziu, traseistul politic stelar se înscrie în Partidul Speranţelor Deşarte (PSR), bolborosind: "Pe mine mă aruncă unii afară de rău şi mă primesc alţii de bun, pentru că mă aruncă dobitocii şi îmi deschid uşa oamenii buni. PRM este marele trădător al acestor alegeri şi toţi cei de acolo au dovedit că sunt nişte slugoi ai PSD, cu Vadim în frunte. Una au promis şi alta au făcut". Alinierea galaxiilor a făcut însă ca Mischie să se lupte cu morile de vânt. Biroul Electoral Judeţean i-a respins candidatura la parlamentare, iar visul confruntării cu Ponta a apus. Preşedintele BEJ a afirmat că hârtiile depuse nu sunt în regulă şi că tabelul completat cu pixul de baron este "o jignire a tot ceea ce a însemnat perioada ultimilor 20 de ani pentru România". Cu toate motoarele ambalate la viteza luminii, Mischie a ripostat: "Âştia sunt nebuni! Dosarul meu este complet. Nu vor decât să mă împiedice să candidez". După o ceartă prelungită cu judecătorii biroului electoral, Mischie a fost anun­ţat să se aştepte să fie citat de Parchet, "pro­ba­bil pentru fals", ca să explice cum a folosit ştampila şi documentele partidului. În replică, el a ţipat că va merge în instanţă pentru a contesta decizia luată de BEJ Gorj. "Domnule preşedinte, trăim în România, nu în Patagonia!" Ei, aş!

Cele paişpe vieţi politice ale "gedaiului" gorjean probabil că încă nu s-au sfârşit, deşi, pre­vă­zător, acum câteva săptămâni, el şi-a depus do­sarul de pensionare ca fost parlamentar. Eşe­cul nu l-a ţinut niciodată pe loc pe Mischie, de unde i se trage probabil şi convingerea pro­po­vă­duită na­ţiei, aceeia că din acelaşi material ca el e fă­cută şi Co­loana Infinitului. După atâtea cărări bătute, traseistul găseşte întotdeauna o centură politică un­de să se simtă ca peştele în apă, deşi, vorba unui personaj din Războiul Stelelor, nu poţi opri schim­barea, e ca şi cum ai vrea să opreşti soarele să apună.

ŞOIMII TRANZIŢIEI - Traseistul ţopâr­lan, profitor po­li­tic

  • Trăsătură generală: O dată ce şi-a luat zborul din cuibul partidului, împroaşcă cu dejecţii sânul matern.
  • Sănătate: frecvent, probleme de recepţionare a excitanţilor interni: paiul din ochiul propriu nu se simte niciodată.
  • Sport preferat: săritura dintr-o barcă în alta, depinde care e mai aproape de insula bunăstării.
  • Statut social: n-are mamă, n-are tată.
  • Caracter: isteric.
  • Discurs: behăială demagogică şi ipocrită despre cum doreşte binele poporului, în timp ce ochii i se rotesc după zerouri ca o elice în bătaia vântului.
  • Scopul vizat: obţinerea unei funcţii care să-i aducă bunăstare şi linişte pentru tot restul vieţii sale, a copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor.
  • Deviză: "Fă-te frate cu dracul, până treci puntea", apoi dă-i dracului pe toţi.
  • Limbi: fără număr, fără număr.
  • Aptitudini artistice: datul în spectacol de câ­te ori apare ocazia, cele­britatea aduce voturi.

Scrieţi-ne!

Pagina de Moravuri grele e făcută cu ma­terialul clientului. Cum spunea cineva, imitarea lor a de­ve­nit trend. De azi înainte, ţopârlanul şi mitoca­nul, bei­za­dea­ua în Armani sau în blugi, în Chrys­ler sau şalupă, în stradă sau cluburi de fiţe, popo­ne­ţii şi piţipoancele sunt personajele acestei pagini. Îi rugăm pe cei care cred că ne-a scăpat vreo specie să ne scrie care e aceea şi de cine e re­pre­zen­tată. Dacă cineva te deranjează prin tu­peul şi prostul gust pe care-l afişează prin opulenţa ostentativă sau pre­ten­ţii­le abe­rante pe care le emite, nu ezita să ne sezizezi. Dacă îţi zgârie retina ceva ţipător, dacă vezi porcării ridicate la rang de lucruri bune, contactează-ne. Trimiteţi deci redacţiei (adresa de mail: mo­ra­vuri@jurnalul.ro) text şi fo­to­grafii, exemple de mitocănie şi prost-gust, căci, slavă Domnului, e plină România de pilde.

×
Subiecte în articol: s-au moravuri mischie