x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri à la Iglesias

Recorduri à la Iglesias

de Miruna Mihalcea    |    05 Aug 2005   •   00:00
Recorduri à la Iglesias

Spaniolul a vandut 21 de milioane de albume

DIVERTISMENT
Spaniolul a vandut 21 de milioane de albume

Compozitori, cariere, orchestre, opera, muzicute, concerte, albume, formatii si solisti, toate adunate si "periate" atent, pentru a vedea cine merita premiul de top.

VANZARI. "Legend" al lui Bob Marley este cel mai bine vandut album de reggae. In total au fost vandute peste 10 milioane de exemplare, dintre care 1,8 milioane numai in Marea Britanie. In ce priveste ritmurile latino, cel mai bine vandut album este "Supernatural" al mexicanului Carlos Santana. 14 milioane de exemplare au fost epuizate in SUA si alte 21 de milioane in intreaga lume. Ca artist latino insa, Julio Iglesias a daramat recordurile colegilor sai de breasla, cu cele peste 200 de milioane de albume vandute. Cu toate acestea, cel mai bine vandut album din toate timpurile este "Buena Vista Social Club" (1997). A castigat un premiu Grammy in 1998 si a fost vandut in peste 4 milioane de exemplare, dintre care 1,5 milioane in SUA. Albumul este cu atat mai special, cu cat reuneste cativa dintre cei mai buni muzicieni ai Cubei, printre care Omara Portuondo si Teresita Garcia Caturla, Ibrahim Ferrer si Company Segundo. Totodata, acelasi album a servit drept sursa de inspiratie pentru documentarul din 1999, cu acelasi nume, al germanului Wim Wender.

COMPOZITOR. Georg Philipp Telemann, din Germania, este cel mai prolific compozitor. El a scris 12 seturi complete de muzica religioasa, 78 de piese in acelasi stil, pentru ocazii speciale, 40 de opere, 600-700 de suite orchestrale, 44 de patimi plus concerte si piese de muzica de camera.

CARIERA SI OPERA. Cea mai lunga cariera in opera apartine lui Danshi Toyotake. El a cantat "Musume Gidayu", opera traditionala japoneza, timp de 91 de ani, de cand avea numai 7 ani. Lui Richard Wagner ii apartine, pe de alta parte, cea mai lunga opera "cantata". "Die Meistersinger von Nurnberg", in versiunea normala, nesimplificata, interpretata de Compania Sadlers Well (MB), a durat 5 ore si 15 minute.

ARTISTI. Cel mai tanar artist in topurile de muzica clasica este, de fapt, o tanara. In noiembrie 1998, englezoaica Charlotte Church a intrat in topul de muzica clasica cu albumul de debut "Voice of an Angel", la varsta de 12 ani si 9 luni. Albumul a castigat un dublu disc de platina in Marea Britanie, dupa patru saptamani de la aparitia pe piata.

CONCERT. Din 21 pana in 23 septembrie 2002, grupul indian John Jerome Sangamam a cantat la St. Montford Indoor Stadium din India. Formatia de 20 de persoane a cantat peste 500 de piese diferite, toate in limba tamila.
×
Subiecte în articol: milioane