x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rhodos / Se pregăteşte întâlnirea tuturor episcopilor ortodocşi din lume

Rhodos / Se pregăteşte întâlnirea tuturor episcopilor ortodocşi din lume

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00
Rhodos / Se pregăteşte întâlnirea tuturor episcopilor ortodocşi din lume

Patriarhia Ecumenică şi-a exprimat dorinţa de a organiza, în lunile ce urmează, o nouă întâlnire a întâistătătorilor ortodocşi în cunoscuta insulă grecească Rhodos. Ultima întâlnire de acest gen a avut loc în octombrie 2008, informează Agenţia Basilica, citată de Agerpres. Sinodul va fi precedat de o serie de întruniri panortodoxe preliminare, a căror sarcină va fi stabilirea detaliilor şi a tematicii.



Pregătirile pentru acest Sinod, al VIII-lea în ordinea reuniunilor care au avut loc începând cu anul 325, au început cu aproximativ 70 de ani în urmă, însă demersurile s-au întrerupt din cauza divergenţelor din interiorul anumitor Biserici, în special a diferenţelor între opiniile Patriarhiei Ecumenice şi ale Patriarhiei Moscovei cu privire la drepturile jurisdicţionale sau drepturile de întâietate, după cum a explicat PS Ciprian, care şi-a exprimat bucuria că pregătirile au fost reluate.

Surse ale Patriarhiei, citate de Basilica, au menţionat că, din noiembrie 2008, a început deja planificarea viitorului "Sinod Ecumenic", care ar urma să reunească toţi episcopii ortodocşi din lume şi care ar avea loc tot la Rhodos, fără a indica însă o dată certă. Desemnarea insulei Rhodos, numită şi Insula Soarelui, ca loc al următoarei întâlniri, fie ea cu caracter interreligios, fie interortodox, a accelerat procesul de desfăşurare a lucrărilor şi indică intenţia tot mai clară, dar şi posibilităţile tot mai mari de realizare a mult aşteptatului Sinod Panortodox, precizează sursa citată. Reprezentanţii Bisericilor ortodoxe îşi doresc să organizeze un nou Sinod Ecumenic la care să ia parte toţi episcopii ortodocşi din lume, ultima întâlnire de acest fel având loc în anul 787. În gândirea teologică a Bisericii Ortodoxe Române, problema întrunirii unui Sinod Ecumenic a fost pusă pe la 1883, de mitropolitul Bucovinei, Silvestru Moraru (1880-1895). Modul în care a pus el problema, ca şi felul în care a sugerat unele măsuri pentru a se întări legăturile interne ale ortodoxiei au fost reluate mai târziu şi au avut ecou în întreaga teologie ortodoxă, fiind reţinute cu multă atenţie, atât de către teologii greci, cât şi de cei ruşi.

Primul conciliu ecumenic, de la Niceea (astăzi Iznik- Turcia), s-a desfăşurat în anul 325, fiind convocat de împăratul Constantin cel Mare. La reuniune au participat, după unele mărturii, 318 episcopi din tot ţinutul creştin. Scopul sinodului a fost formularea explicită a credinţei în Sfânta Treime, în opoziţie cu învăţătura preotului erudit Arie (256 - 336) din Alexandria, care susţinea că Fiul nu este identic după fire cu Tatăl. Următoarele Sinoade ecumenice au avut loc în 381 - la Constantinopol; în 431- în Efesul Asiei, în 451- în cetatea Calcedon, după care la Constantinopol în anii 553 şi 680. La ultimul Sinod Ecumenic, din 787, s-a justificat cinstirea icoanelor şi au fost daţi anatemei luptătorii împotriva lor.Potrivit documentelor, la cel de-al VIII-lea Sinod, ar urma să fie adoptată o poziţie a Bisericii Ortodoxe faţă de căsătoriile mixte dintre ortodocşi şi credincioşi ai altor Biserici creştine.

×
Subiecte în articol: sinod lumea