x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Robert Gates, pregătit pentru un dialog cu Rusia

Robert Gates, pregătit pentru un dialog cu Rusia

04 Mar 2009   •   00:00

Statele Unite ale Americii sunt gata de dialogul cu Rusia în privinţa problemei nucleare iraniene şi a scutului antirachetă american, precum şi asupra asigurării securităţii nucleare, a declarat ministrul american al apărării Robert Gates.



"O modalitate de a rezolva problema iraniană este parteneriatul complet în domeniul securităţii nucleare, întrucât rachetele pe care iranienii le încearcă pot ajunge până în Rusia şi până în Europa de est şi de vest", a afirmat şeful Pentagonului în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său francez Hervé Morin, potrivit RIA Novosti. Referindu-se la scrisoarea preşedintelui american Barack Obama adresată omologului său rus Dmitri Medvedev, ministrul american al apărării a apreciat că gestul preşedintelui SUA este o nouă încercare a Washingtonului de a începe un dialog cu Rusia. "Este din nou o încercare de a începe dialogul şi de a spune că noi suntem gata să discutăm cu Rusia modalităţile de a rezolva această problemă iraniană", a afirmat Robert Gates, citat de Agerpres.

Potrivit presei americane şi ruse, în scrisoarea sa Barack Obama ar fi afirmat că SUA sunt gata să renunţe la scutul antirachetă în schimbul unui ajutor în problema iraniană. Obama a negat însă marţi aceste informaţii. "Ceea ce am scris în acea scrisoare, ceea ce am spus public este că sistemul de apărare antirachetă din Europa este îndreptat nu asupra Rusiei, ci împotriva Iranului", a declarat Barack Obama într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Gordon Brown la Casa Albă. Robert Gates a reluat această declaraţie a preşedintelui Obama, afirmând la rândul său că "instalarea unor elemente din sistemul de apărare antirachetă al SUA este o măsură vizând apărarea în faţa ameninţărilor potenţiale ale Iranului şi că Rusia nu trebuie să considere această măsură ca un pericol împotriva sa".

×
Subiecte în articol: lumea