x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România a renunţat să mai trimită trupe militare în Ciad

România a renunţat să mai trimită trupe militare în Ciad

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Iun 2008   •   00:00
România a renunţat să mai trimită trupe militare în Ciad

11:56 • Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis hotărât miercuri ca România să nu mai participe cu trupe la misiunea Uniunii Europene din Ciad. "În ceea ce priveşte Ciadul s-a hotărât să nu participăm", a declarat ministrul Meleşcanu, răspunzînd unei întrebări puse de reporter.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis hotărât miercuri ca România să nu mai participe cu trupe la misiunea Uniunii Europene din Ciad. "În ceea ce priveşte Ciadul s-a hotărât să nu participăm", a declarat ministrul Meleşcanu, răspunzînd unei întrebări puse de reporter.

REFUZ. În februarie 2008, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la propunerea Ministerului Apărării, cerea trimiterea unor trupe în Ciad (120 de soldaţi), iar miniştrii apărării şi de externe îşi asumaseră deja acest angajament în faţa forurilor europene. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat public că nu va accepta angajarea României în Ciad fără mandat de către nişte miniştri "euforici", sugerînd că aceştia au tratat această chestiune fără inteligenţă atunci cînd şi-au luat angajamentul în faţa UE ca România să contribuie cu 120 de soldaţi la misiunea EUFOR din Ciad, condusă de Franţa. La precedentele două şedinţe CSAT din acest an, care au avut loc în februarie şi martie, subiectul Ciad nu a fost inclus pe agendă. De altfel, întrebat de presa franceză în timpul conferinţei de presă susţinută împreună cu preşedintele Nicolas Sarkozy dacă ţara noastră va trimite trupe în Ciad, şeful statului a dat un răspuns diplomatic. El nu a menţionat nicio cifră şi a spus doar că România va participa la forţa UE în condiţiile definite de Consiliul de Securitate al ONU, în parteneriat cu UE şi în primul rînd cu Franţa. Parisul ceruse oficial României să participe la EUFOR. Întrebat, joi, la RFI, ce răspuns va da Franţei şi ce argumente va folosi pentru a prezenta refuzul Bucureştiului în privinţa Ciadului, ministrul Teodor Meleşcanu a spus că va invoca faptul că România s-a extins practic la limita posibilităţilor sale şi nu are pentru moment posibilitatea de a se mai implica într-o nouă operaţiune.

PROGRAM. România va angaja în anul 2009 cu 541 de militari mai puţin decât în 2008 în misiunile de apărare colectivă în afara teritoriului statului român, potrivit deciziei CSAT de miercuri. Este pentru prima dată în ultimii cinci ani cînd se reduc - aproape la jumătate - efectivele destinate misiunilor din afara ţării. Întrebat de RFI dacă este o problemă de fonduri şi de ce România nu-şi mai permite să susţină aceste misiuni, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Nu este o problemă numai de bani, ci este şi problema de forţe care le putem pune la dispoziţie cu dotările necesare. Toate contează. Au fost luate în calcul toate elementele. Deci este vorba de costuri, este vorba de fonduri, este vorba de dotarea lor, capacitatea de a-i dota în teatrele de operaţiuni, este vorba de capacitatea noastră de rotaţie a lor, pentru că sînt deja foarte multe unităţi româneşti care au patru-cinci rotaţii în teatrele de operaţii din strainătate". România s-a angajat în timpul summitului NATO din aprilie, la fel ca alţi membri ai Alianţei, că va suplimenta forţele desfăşurate în Afganistan cu circa 120 de oameni. Meleşcanu a precizat că reducerea de trupe avută în vedere în 2009 nu afectează angajamentul asumat în privinţa participării la forţa internaţională din Afganistan. Potrivit site-ului Ministerului Apărării, România participă în prezent la misiunea NATO din Afganistan (ISAF) cu 587 de oameni. Majoritatea reducerii trupelor avută în vedere pentru anul viitor se va face din "forţele de reacţie ale NATO care sînt cu baza în România" şi se va proceda şi la "o mică reducere în Irak", a mai spus Meleşcanu la RFI, fără a da detalii.

×
Subiecte în articol: magazin romania ciad