x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba

Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba

14 Mar 2009   •   00:00
Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba

Potrivit declaraţiilor comandantului forţelor aeriene ruse, generalul Anatoli Jiharev, Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba, relatează AFP, citată de Mediafax.



Jiharev nu a precizat dacă avioanele ruseşti vor staţiona în mod permanent la aceste baze sau dacă le vor folosi drept escală. "Este posibil în Cuba", a declarat generalul rus, subliniind că dacă "există voinţă din partea liderilor celor două state, o voinţă politică, suntem gata să le trimitem".
"Există patru sau cinci aerodromuri cu piste de 4.000 de metri lungime, care ne convin foarte bine", a subliniat el. Pe de altă parte, preşedintele venezuelan Hugo Chavez i-a propus Rusiei să găzduiască bombardiere strategice pe teritoriul său, a declarat el, citat de agenţia rusă. "Da, o astfel de propunere a preşedintelui Venezuelei există. Dacă va exista o decizie politică adecvată, este posibil", a afirmat el. În septembtie, două bombardiere strategice ruseşti TU-160 au efectuat "zboruri de antrenament" plecând de la o bază din Venezuela. Preşedintele Chavez, aliat al Moscovei şi oaia neagră a Washingtonului, a afirmat atunci că prezenţa a două bombardiere ruseşti în ţara sa constituie un "avertisment" pentru Statele Unite. Rusia a reluat în 2007 zborurile bombardierelor strategice, o practică ce datează din perioada Războiului Rece. De asemenea, Moscova a încercat recent să reînnoiască legăturile cu Havana. Informaţia intervine într-un moment în care preşedintele rus Dmitri Medvedev urmează să se întâlnească, la 1 aprilie, la Londra, cu omologul său american, Barack Obama, cu ocazia summitului G20, în scopul "relansării" relaţiilor dintre Moscova şi Washington. În ultimii ani, proiectul de scut antirachetă american în Europa de Est şi extinderea NATO până la frontierele Rusiei au iritat puternic Moscova. Tensiunile, specifice Războiului Rece, au culminat cu războiul ruso-georgian din august 2008. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea