x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia pune semnul egalităţii între România şi Transnistria

Rusia pune semnul egalităţii între România şi Transnistria

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Oct 2008   •   00:00
Rusia pune semnul egalităţii între România şi Transnistria

„Vecinii Moldovei sunt România şi Transnistria” a spus la Chişinău Boris Grîzlov. Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei a vorbit despre egalitatea dintre România şi Transnistria pe fondul unei potenţiale vizite la Tiraspol, relatează Deutsche Welle. 



Opinie contradictorie cu politica de stat
"Eu efectuez o vizită oficială în Republica Moldova şi am venit în capitala Republicii Moldova. Aţi putea să mă întrebaţi de ce nu merg totodată în România, în ţara vecină", a spus Grîzlov în momentul în care a fost întrebat dacă va vizita Tiraspolul. Grîzlov a adăugat că „Transnistria este o ţară aparte, un vecin al Moldovei. Aşa cum este şi România”.  Poziţia demnitarului rus intră în contradicţie totală cu poziţia Rusiei, care „susţine şi recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Politicienii moldovei au tăcut mâlc
Oficialul rus a chemat autorităţile moldovene şi pe cele separatiste de la Tiraspol "să renunţe la poziţiile extreme şi să se aşeze la masa de negocieri, indiferent de formatul acestora. Dacă negocierile vor începe cu determinarea formatului de participare a părţilor, atunci cred că va fi greu. Pentru a găsi un format adecvat este necesar să fie determinat conţinutul discutiilor". Rusia pledează pentru discuţii în formatul 2+1 (Republica Moldova-Transnistria şi Rusia), dezaprobând tacit insistenţa Chişinăului de a menţine formatul actual 5+2 de negocieri în problema transnistreană (cu participarea SUA, a UE, OSCE şi a Ucrainei). La conferinţa de presă comună, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, nu i-a reproşat însă oficialului rus încercarea acestuia de a pune semnul egalităţii între România şi Transnistria şi nici nu a reiterat poziţia Chişinăului de a negocia problema transnistreană doar în format extins. Pe de altă parte, Grîzlov a menţionat că "toate ţările Europei trebuie să vadă în Rusia o salvare şi nu o problemă. Dacă Europa va vedea astfel Rusia, va fi bine pentru toată lumea, deoarece Rusia este garantul întregii Europe la capitolul securitate energetică".

×
Subiecte în articol: Rusia lumea