x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SOS dramatic, lansat de trei exploratori polari

SOS dramatic, lansat de trei exploratori polari

18 Mar 2009   •   00:00
SOS dramatic, lansat de trei exploratori polari

Trei exploratori britanici, plecaţi la sfârşitul lunii februarie pe schiuri, din nordul Canadei spre Polul Nord, pentru a măsura grosimea stratului de gheaţă deasupra oceanului, au cerut ieri ajutor, indicând că şi-au epuizat proviziile, iar continuarea expediţiei le-a fost blocată de vântul viscolit.



"Suntem înfometaţi, temperatura este în continuu glacială, sacii noştri de dormit sunt plini de gheaţă şi, dat fiind că nu ne putem mişca, ne este din ce în ce mai frig", a declarat Pen Hadow, şeful echipei, într-un comunicat emis prin radio spre cartierul general londonez al misiunii.

"Depindem de sfântul meteo. Supravieţuirea este de bază", a adăugat Hadow, care a fost depus de un avion în 28 februarie pe banchiza Marelui Nord Canadian, în compania colegilor săi Martin Hartley şi Ann Daniels.

Cei trei temerari îşi propuseseră să ajungă la Polul Nord printr-o cursă lungă pe schi durând 85 de zile, fiind reaprovizionaţi pe traseu pe cale aeriană.

Însă avionul care urma să le largheze provizii a trebuit să se întoarcă din drum din cauza puternicelor vânturi polare, astfel încât cei trei britanici nu mai dispun acum decât de provizii pentru o zi.

De când au plecat, în urmă cu 17 zile, temperatura a fost în mod constant sub minus 40 de grade Celsius, iar fotograful echipei, Martin Hartley, are deja degerături la piciorul stâng şi dificultăţi în mers.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea