x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta - Meteorologul de serviciu

Stiinta - Meteorologul de serviciu

28 Iul 2006   •   00:00

Japonezii vor sa inventeze un supercomputer capabil sa prezica starea vremii pentru perioade de 30 de ani

Japonezii vor sa inventeze un supercomputer capabil sa prezica starea vremii pentru perioade de 30 de ani

Expertii japonezi vor lucra la un supercalculator si la un soft capabil sa realizeze prognoze meteo exacte pentru perioade de pana la 30 de ani, identificand cu exactitate uraganele, furtunile, viscolele, perioadele de seceta si toate celelalte manifestari ale vremii, informeaza Associated Press receptionata de Rompres.

PROIECT. Acest proiect va fi demarat in cursul anului viitor si va fi folosit in acest scop unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din lume, care va opera cu o baza de date meteo globala si va incerca sa propuna o harta a evolutiei starii vremii pentru urmatorii 30 de ani, precum si o harta a evolutiei procesului de incalzire globala pentru urmatorii 300 de ani. Supercalculatorul folosit este "Earth Simulator" si este adapostit intr-o cladire de dimensiunile unui hangar, construita special in acest scop la Yokohama, la sud de Tokyo.

TIPAR PE TERMEN LUNG. Conform reprezentantilor Ministerului nipon al Stiintei, initiatorul acestui proiect, se va incerca identificarea unui model, a unui tipar pe termen lung al evolutiei conditiilor meteo la nivel global pe baza interactiunii dintre factori precum presiunea atmosferica, temperatura aerului sau temperatura apei oceanului planetar. Rezultatele acestor calcule vor ajuta la alcatuirea unor harti de predictie a directiei de deplasare a uraganelor sau vor identifica zonele de pe Pamant unde vor foi precipitatii abundente sau vanturi foarte puternice, zonele unde vor lovi valuri de caldura sau zonele unde va fi seceta. Acest program de avertizare va putea ajuta guvernele sa aloce bani unor anumite zone inainte ca acestea sa fie lovite de eventualele calamitati, in scopul minimalizarii pagubelor.

Supercalculatorul Earth Simulator, construit in 2002, a detinut titlul de cel mai rapid calculator din lume pana in 2004, cand a fost detronat de Blue Gene, apartinand companiei IBM. Earth Simulator a costat 350 de milioane de dolari si poate realiza nu mai putin de 35,6 miliarde de calcule pe secunda.

NEWS
CHINA SE EXTINDE PE MARTE. Programul de explorare spatiala al Chinei nu include doar misiuni spre Luna ci si spre planeta Marte, a anuntat agentia Xinhua. China sustine de asemenea necesitatea cooperarii internationale pentru misiunile din spatiu dincolo de satelitul natural al Pamantului. China a anuntat ca va lansa prima sa misiune spre Luna in cursul anului viitor. Sonda folosita va petrece un an pe orbita satelitului natural al Terrei, inregistrand imagini tridimensionale ale suprafetei selenare. Aceasta misiune care dispune de un buget de 1,4 miliarde de yuani (aproximativ 175 de milioane de euro) face parte dintr-un program spatial in trei etape, ce a fost adoptat in anul 2004. Din acest program spatial mai face parte trimiterea pana in 2012 pe Luna a unui vehicul autonom si pana in 2017 trimiterea unui modul care sa colecteze mostre de roca selenara.

E OFICIAL: CULCATUL PROSTESTE. Inteligenta barbatilor are de suferit atunci cand dorm in acelasi pat cu o femeie, intrucat petrecerea unei nopti alaturi de partenera - indiferent daca are loc sau nu un contact sexual inainte - le afecteaza calitatea somnului, conform unui nou studiu, preluat de site-ul News. Potrivit studiului - prezentat la Forumul european de neurostiinte din Viena - capacitatea mentala a unui barbat functioneaza la un nivel redus dupa o noapte petrecuta alaturi de o femeie. Acest efect este inexistent in cazul femeilor, somnul lor nefiind in nici un fel afectat de partenerul de dormitor. Studiul sugereaza ca, atunci cand un barbat are o zi importanta in fata, ar fi mai indicat ca in noaptea de dinainte sa doarma singur.
×