x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Campanie americană cu atacuri politice din România

SUA / Campanie americană cu atacuri politice din România

de Sînziana Stancu    |    24 Oct 2008   •   00:00

Furioşi din cauza campaniei negative prin intermediul unor apeluri telefonice pe care le-au făcut-o democraţii săptămâna trecută, republicanii au făcut investigaţii şi au aflat că telefoanele anonime ar fi provenit din România.





Apelurile telefonice îl discreditau pe candidatul republican pentru Senat, din statul Montana, Jack Sands. Lista cu apelurile telefonice a fost trimisă, pentru investigaţii, autorităţii americane pentru reglementare în domeniul electoral. Comisarul Denis Unsworth a declarat ieri, după primele investigaţii, că apelurile anonime ar fi provenit din România şi, ca urmare, plângerea republicanilor împotriva filialei din Montana a democraţilor este întemeiată, iar aceştia vor trebui să răspundă la aceste acuzaţii, scrie Billings Gazette.

JOB DE IMPORT

Sands, ţinta acestor atacuri, a reclamat faptul că cei ce dădeau telefoane au refuzat să precizeze din partea cui sunau. Legea din acest stat interzice însă reclama electorală anonimă. "E clar, au cheltuit mii de dolari ca să mă înfrângă. Cel puţin, puteau să ofere aceste locuri de muncă oamenilor din Montana, şi nu să le exporte în România. Poate nu au reuşit să găsească oameni din Montana cu suficient tupeu pentru a da aceste telefoane", a declarat Sands. Prin apelurile telefonice anonime, candidatul republican era acuzat că sprijină traficanţi de droguri şi încearcă să-i scape de închisoare, fără a preciza însă că Sands este un avocat al apărării, care îşi apara clienţii. Cel mai frecvent, persoanele care dădeau aceste telefoane refuzau să precizeze pentru cine lucrează, oferind nume false sau închizând, pur si simplu, telefonul. Votanţii care au fost apelaţi, au spus că au fost sunaţi de la numărul de telefon 406-000-0000.

DETECTIV
Candidatul republican l-a angajat pe detectivul Dave Mortensen, pentru a-i identifica apelurile anonime. Detectivul lui Sands lucrează însă cu unul dintre alegători, Echo Jamieson, de la firma Bresnan Communication, care i-a pus la dispoziţie lista cu apelurile anonime, între care şase figurau ca provenind din România.
La rândul său, Purtătorul de cuvânt al democraţilor, Kevin O'Brien, a declarat că Partidul Democrat a dat instrucţiuni tuturor operatorilor telefonici care fac campanie să-şi decline identitatea şi a susţinut ca toate telefoanele de susţinere au provenit din Statele Unite.

Mai mulţi americani s-au plâns după ce au fost sunaţi de zeci de ori de pe acest număr de telefon, ce se dovedeşte însă a fi un număr din Statele Unite, şi nu din România, potrivit site-ului http://800notes.com, dedicat identificării apelurilor anonime. Potrivit sursei citate, numărul de telefon a aparţinut companiei telefonice Verizon, care însă l-a dezactivat.

Sands este contracandidatul democratului Gary Branae, care l-a acuzat în campania electorală că a susţinut, mai demult, un proiect de lege ce prevede reducerea fondurilor pentru şcolile publice. Sands s-a apărat, spunând că proiectul  la care se referă democraţii a fost o ultimă încercare de a pune la punct un bugetul unui stat aflat în criză.

×
Subiecte în articol: lumea sands