x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Comunitatea creştinilor a scăzut dramatic

SUA / Comunitatea creştinilor a scăzut dramatic

09 Mar 2009   •   00:00
SUA / Comunitatea creştinilor a scăzut dramatic

Procentul americanilor care se autodenumesc creştini a scăzut dramatic în ultimele două decenii, iar cei care încă o mai fac se identifică fără a mai face referire la confesiunile tradiţionale,arată un amplu studiu  asupra religiei americane, dat publicităţii de Washington Post.



Sondarea opiniei a nu mai puţin de 54.000 de persoane, în perioada februarie - noiembrie a anului trecut, a relevat că procentul americanilor care se identifică drept creştini a scăzut la 76% din totalul populaţiei, comparativ cu 86 la sută în 1990. De asemenea, cei care se recunosc creştini se descriu cel mai adesea ca fiind "neafiliaţi unei anume confesiuni", "evanghelişti" sau "născuţi din nou", potrivit American Religious Identification Survey.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Trinity College din oraşul Hartford, fiind finanţat de Lilly Endowment şi Posen Foundation. A fost efectuat în 1990, 2001 şi anul trecut, el constituind unul dintre cele mai importante sondaje referitoare la religie din America. Creşterea numărului de oameni care se autodenumesc creştini într-un mod relativ generic corespunde cu scăderea numărului de persoane care se consideră protestanţi, a arătat studiul. Americanii care se consideră protestanţii tradiţionali, inclusiv metodişti sau luterani, a scăzut la 13 procente din populaţie, comparativ cu 19% în 1990. În acelaşi timp, numărul persoanelor care se denumesc în mod generic "protestanţi" a ajuns la 5 milioane, de la aproximativ 17 milioane în 1990. "În prezent există o trecere în rândul populaţiei non-catolice - şi poate în rândul creştinilor americani în general - la un fel de evanghelism uşor, generic", a spus Mark Silk, care a supervizat studiul.

Sondajul a evidenţiat de asemenea curente identificate deja de sociologi: scăderea importanţei confesiunii în America, numărul crescând de persoane care spun că nu au nicio religie şi consolidarea diferitelor minorităţi religioase. În fine, singura categorie care a crescut în fiecare stat american de la studiul din 2001 a fost cea formată din persoane care spun ca nu au nicio religie, iar potrivit sondajului de opinie actualizat 15 la sută din populaţia Statelor Unite ale Americii formează acest grup. Silk a opinat că probabil tocmai acest grup este responsabil pentru procentajul aflat în declin al creştinilor americani.

×
Subiecte în articol: lumea