x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Summit NATO / Atacurile cibernetice pe agenda de lucru

Summit NATO / Atacurile cibernetice pe agenda de lucru

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Mar 2008   •   00:00
Summit NATO / Atacurile cibernetice pe agenda de lucru
NATO va prezenta în cursul summit-ului de la Bucureşti o strategie de combatere a atacurilor informatice, care are la bază propunerea de înfiinţare a unei autorităţi centrale de apărare cibernetică, relatează The International Herald Tribune în ediţia electronică.

ALARMĂ. La summit-ul de la Bucureşti, statele NATO vor încerca să obţină aprobarea finală a planului de a intensificare a programelor internaţionale de combatere a atacurilor cibernetice, a unui sistem informatic de alertă şi a dezvoltării unei autorităţi centrale de combatere a acestor tipuri de atacuri. "Atacurile împotriva Estoniei, direcţionate împotriva serviciilor de care depind cetăţenii estoni, ar putea avea loc oriunde", a declarat James Appathurai, purtătorul de cuvânt al NATO. "Singurul mijloc de apărare împotriva lor este cooperarea multinaţională şi multilaterală", a adăugat acesta. Autorităţile civile şi militare depun eforturi pentru construirea unui centru NATO de apărare digitală în capitala Tallinn. Centrul, găzduit de o garnizoană militară veche, va juca rolul unei academii internaţionale care va reuni experţi din statele occidentale ce vor evalua ameninţările cibernetice şi vor dezvolta strategii de combatere a acestora.

FLAGEL. Statele Unite, Germania, Italia şi Spania au semnalat deja că vor trimite experţi la acest centru din Estonia în baza unui acord care ar putea fi semnat în mai. Aproximativ 50 de tehnicieni şi experţi vor fi recrutaţi pentru a iniţia strategii de detectare şi dejucare a atacurilor cibernetice. "Astăzi este foarte uşor să organizezi aceste atacuri iar aceşti criminali ştiu foarte bine că nu există suficiente norme şi legi", a declarat ministrul eston de Externe, Urmas Paet, care a făcut lobby internaţional pentru deschiderea acestui centru în Estonia şi pentru extinderea cooperării în acest domeniu. Consiliul Europei intenţionează, de asemenea, să prezinte marţi o serie de propuneri de asistare a instituţiilor care anchetează astfel de infracţiuni cibernetice care vor fi adăugate tratatului semnat deja de 43 de ţări, printre care şi Statele Unite. Una din propunerile controversate este cea care solicită firmelor din domeniul IT să furnizeze autorităţilor o listă cu tipul de informaţii pe care acestea le oferă clienţilor.

×
Subiecte în articol: magazin