09:52 • Cu mai puţin de o lună până la summitul NATO de la Bucureşti, AFP face o radiografie a modului în care românii se pregătesc pentru acest eveniment. „Forţele de ordine îşi pregătesc dispozitivele şi simulează incidente care s-ar putea produce, primăria face curăţenie şi se pregăteşte pentru ambuteiaje monstru, în timp ce parlamentarii se pregătesc de vacanţă”, este imaginea pe care agenţia franceză o creionează inaintea summitului.
Cu mai puţin de o lună până la summitul NATO de la Bucureşti, AFP face o radiografie a modului în care românii se pregătesc pentru acest eveniment. „Forţele de ordine îşi pregătesc dispozitivele şi simulează incidente care s-ar putea produce, primăria face curăţenie şi se pregăteşte pentru ambuteiaje monstru, în timp ce parlamentarii se pregătesc de vacanţă”, este imaginea pe care agenţia franceză o creionează inaintea summitului.
MĂSURI DRACONICE. Peste 10.000 de membri ai forţelor de ordine vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea la summit, "cel mai mare din istoria Alianţei", potrivit Bucureştiului. Summitul va reuni în jur de 50 de şefi de stat şi de guvern, printre care George W. Bush, Nicolas Sarkozy, Hamid Karzai sau Vladimir Putin. Înarmaţi cu bastoane, jandarmii îndepărtează manifestanţii, iar agenţii secreţi îl evacuează pe preşedintele atacat cu pietre. Nu este decât un exerciţiu, dar autorităţile române se pregătesc pentru un asemenea scenariu la summitul NATO de la Bucureşti din 2-4 aprilie. "Analizăm cea mai mică ameninţare, este un eveniment prea important ca să ne asumăm riscuri", a declarat pentru AFP, Florin Hulea, purtător de cuvânt al brigăzii speciale a jandarmeriei. Bogdan Onea, purtător de cuvânt al Serviciului de Protecţie a Personalităţilor (SPP) susţine: "Avem experienţa Sommet-ului Francofoniei din septembrie 2006 şi a vizitelor preşedinţilor Bush şi Sarkozy, şi ştim să ne facem treaba”. Onea mai arată că efectivul SPP mobilizat pentru acest summit va fi egal cu cel de la Francofonie, adică 1.500 de persoane, "măsurile de protecţie vor fi mai restrictive, având în vedere importanţa invitaţilor".
AVERTIZĂRI. Ambasada Statelor Unite a avertizat americanii aflaţi în trecere prin Bucureşti că există "riscul unor manifestaţii în diverse puncte ale capitalei, inclusiv împotriva NATO şi/sau Statelor Unite". Ameninţarea a fost însă minimalizată de coordonatorul summitului, secretarul de stat în Ministerul de Externe Victor Micula, potrivit căruia "sentimentele pro-NATO sunt atât de puternice în România, încât este greu de găsit sprijin pentru a organiza asemenea manifestaţii la Bucureşti". Primăria a început să "cureţe" oraşul, evacuând persoanele fără adăpost din canalizări şi sigilându-le. Tot ca măsură de precauţie, Ministerul Transporturilor intenţionase iniţial să anuleze zborurile comerciale de pe cele două aeroporturi ale capitalei în timpul summitului. Însă în faţa nemulţumirii companiilor aeriene, care au estimat pierderi de milioane de euro în cazul aplicării unei asemenea măsuri, ministerul a revenit asupra deciziei. Ministerul a precizat că traficul va fi concentrat pe aeroportul Henri Coandă, în timp ce Băneasa va fi folosit cu prioritate pentru gararea avioanelor delegaţiilor oficiale. Premierul Călin Popescu Tăriceanul a refuzat, pe de altă parte, să declare zile libere zilele de 2, 3 şi 4 aprilie, aşa cum propusese Ministerul de Externe, apreciind că "nu se poate închide ţara" din cauza summitului. Primăria se teme însă de ambuteiaje monstru în capitală, unde traficul s-a aglomerat în ultimii ani, iar termenul de "oră de vârf" se aplică din ce în ce mai mult tuturor momentelor zilei. Singurii care nu vor avea parte de asemenea neplăceri vor fi deputaţii şi senatorii, care nu vor lucra din 24 martie până în 6 aprilie. Şi pe bună dreptate, dau ei asigurări: 15 din cele 1.100 de săli ale Casei Poporului, giganticul palat al lui Ceauşescu în care se află Parlamentul, vor găzdui lucrările summitului.