x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ţările din Est nu vor primi facilităţi pentru a intra în zona euro

Ţările din Est nu vor primi facilităţi pentru a intra în zona euro

10 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele Forumului miniştrilor de finanţe ai zonei euro (Eurogrup), Jean-Claude Juncker, a declarat luni că ţările membre ale zonei euro nu sunt dispuse să accepte accelerarea intrării în zona euro a ţărilor din Europa de Est în faţa crizei economice sau să flexibilizeze criteriile cerute pentru a fi acceptate, potrivit AFP.



"Nu este momentul să se lanseze o nouă dezbatere asupra criteriilor de aderare la zona euro", a indicat Juncker după o reuniune la Bruxelles a Eurogrupului. De asemenea, nu se pune problema să se schimbe regulile de aderare sau durata prezenţei unui stat în anticamera monedei unice, sistemul de schimburi europene MCE2, care limitează fluctuaţiile ţărilor candidate în raport cu valuta europeană, a adăugat Juncker, citat de Agerpres.

Budapesta şi Varşovia au propus ca această durată - stabilită în prezent la doi ani - să fie redusă, pentru ca ţările aflate în dificultate în Europa de Est să poată profita mai repede decât este prevăzut de avantajele monedei unice. Pentru a intra în zona euro, ţările europene trebuie să respecte criterii stricte care limitează nivelul datoriei lor, deficitul lor public anual, inflaţia monedei lor naţionale.

×
Subiecte în articol: lumea