x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Teodor Meleşcanu îi face cadou o sabie lui Hoop Scheffer

Teodor Meleşcanu îi face cadou o sabie lui Hoop Scheffer

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Ian 2008   •   00:00
Teodor Meleşcanu îi face cadou o sabie lui Hoop Scheffer

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, i-a oferit vineri secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, aflat în vizită în România, o sabie cu valoare de simbol, din partea armatei României, "în semn de apreciere deosebită".

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, i-a oferit vineri secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, aflat în vizită în România, o sabie cu valoare de simbol, din partea armatei României, "în semn de apreciere deosebită".

POLITEŢURI. La finalul declaraţiei comune de presă care a urmat după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul general al NATO la sediul Ministerului Apărării, Teodor Meleşcanu a conchis: "Am discutat şi despre implicarea României în diverse operaţiuni sub egida NATO şi mulţumesc pentru aprecierile care s-au făcut şi l-am asigurat pe secretarul general că ne vom respecta toate angajamentele pe care ni le-am asumat. Ca un semn al aprecierii deosebite pe care o purtăm domnului Scheffer vă rog să-mi permiteţi să vă ofer o sabie cu valoare de simbol din partea Armatei Române". Înaltul oficial NATO şi-a exprimat "întregul respect şi aprecierea" pe care le are faţă de soldaţii români care acţionează în teatrele de operaţiuni ale NATO, unde, a spus el, "fac o treabă excelentă".

EVALUARE. Jaap de Hoop Scheffer, însoţit de soţia sa, a venit în România pentru a face o ultimă evaluare personală a pregătirilor pentru summitul NATO pe care România îl va găzdui în 2-4 aprilie. El va vizita clădirea Parlamentului, unde se vor desfăşura lucrările summitului, şi va avea convorbiri cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu. "Sunt foarte interesat şi bucuros şi de continuarea programului care va avea loc astăzi. Şi eu, şi soţia mea suntem interesaţi să vedem diferitele valori şi simboluri ale ţării dumneavoastră şi am întreaga convingere că programul zilei de astăzi va fi foarte interesant", a declarat secretarul general al NATO. "Aş dori cu precădere să spun că aştept cu mult interes desfăşurarea summitului de la Bucureşti, care va avea loc la începutul lunii aprilie, şi să îmi exprim, de asemenea, convingerea că acest summit va fi unul de succes, din două motive principale: în primul rând, ştiu că România va fi capabilă şi va fi şi pregătită să organizeze acest eveniment cu succes, iar pe de altă parte, din punctul de vedere al substanţei, al fondului agendei summitului, unde se află multe subiecte care vor fi dezbătute", a subliniat Scheffer. Ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat că în convorbirile purtate cu Scheffer au calificat "împreună" summitul din România drept "cel mai mare din istoria NATO". Ministrul român al apărării a estimat că pregătirile pentru summitul NATO găzduit de România "merg bine". El a spus că împreună cu secretarul general al NATO se va deplasa "în teren" pentru a constata aceasta. "L-am asigurat pe secretarul general al NATO că, din punctul de vedere al Ministerului Apărării, facem tot ceea ce ne stă în putinţă ca acest summit să fie un succes nu numai ca organizare, ci şi al substanţei, al deciziilor cu care se va încheia", a declarat Meleşcanu, care a enumerat câteva dintre temele care vor fi abordate la reuniunea la vârf a Alianţei care se va desfăşura în aprilie: "Avem puncte foarte importante pe ordinea de zi, de la mesajul de solidaritate pe care NATO îl va oferi în acest secol prin lărgirea Alianţei cu trei noi candidaţi din zona noastră, până la probleme legate de situaţia din Afganistan, implicarea noastră în Kosovo, scutul antirachetă, securitatea energetică şi multe alte teme de mare interes", a spus Meleşcanu. Bucureştiul este, după Praga (2002) şi Riga (2006), a treia capitală a unui stat din fostul bloc comunist care găzduieşte o reuniune la nivel înalt a fostului inamic al Moscovei din timpul Războiului Rece.

×