x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Teoria conspiraţiei şi virusul gripei porcine

Teoria conspiraţiei şi virusul gripei porcine

30 Apr 2009   •   00:00

În plin proces de extindere a ariei de răspândire a virusului gripei porcine în lume, pe internet sunt lansate diverse teorii ale conspiraţiei.



Global Dashboard, un blog citat de cotidianul britanic The Telegraph, enumerează câteva dintre aceste teorii. Gripa porcină ar fi fost creată în laborator şi pusă în circulaţie în mod deliberat ca metodă de reducere a populaţiei mondiale, guvernele participând la crearea unui virus foarte puternic

Presa mexicană se întreabă dacă guvernul ştia despre riscul de epidemie în timpul vizitei preşedintelui Barack Obama din 16 aprilie, o altă teorie lansând ideea  că virusul reprezintă o tentativă de a-l asasina pe preşedintele american Barack Obama. "Nu avem niciun motiv să credem că autorităţile mexicane au ascuns informaţii de care dispuneau la acel moment", declarase Casa Albă într-un comunicat, întrebată dacă bănuieşte că Mexicul a ştiut despre virus.

Alte surse spun că tot ceea ce se întâmplă este campania unei firme de relaţii publice care ar încerca să promoveze un nou vaccin, iar altele enunţă teza armei biologice. Pe Trinity's eyes un blog mexican, un utilizator, Bettablue, publică o notă numită "Niveluri de alertă roşu şi portocaliu", în care spune că eşantioane ale virusului ar fi dispărut de la Institutul de cercetări medicale ale armatei americane, laborator unde se studiază virusuri precum ebola, antrax sau cel al ciumei. Mick Fealty de la Telegraph conchide: "Virusurile sunt la fel de şmechere ca şi conspiratorii. Au capacitatea de a înşela apărarea umană".

Alte teorii stabilesc legături între virus şi diverse personalităţi. Una afirmă că fostul secretar al apărării Donald Rumsfeld are legături cu producătorul antiviralului Tamiflu, principalul medicament folosit pentru tratarea bolnavilor de gripă porcină. Alţii afirmă că o companie mixtă chinezo-americană numită KPCB ar avea de câştigat financiar de pe urma unei pandemii de gripă porcină. Ghiciţi cine este partener la KPCB? Fostul vicepreşedinte american Al Gore. Teoria sugerează că Gore are nevoie de bani pentru combaterea încălzirii globale şi îi va obţine vânzând vaccinuri împotriva gripei porcine.

Guvernul mexican este acuzat că nu s-a pregătit suficient pentru epidemie şi că a luat măsuri prea târziu. Editorialistul cotidianului El Universal se întreabă: "Este sistemul mexican de sănătate capabil să facă faţă unei epidemii care ar putea provoca zeci de mii de morţi?". Paturi pentru mii de pacienţi, milioane de doze de antivirus, echipamente pentru a garanta protecţia personalului medical sunt tot atâtea măsuri necesare pentru a contracara epidemia. Dar jurnalistul reaminteşte cu pesimism de numeroasele cazuri în care se aşteaptă cu orele la urgenţă, de neglijenţa personalului din spitalele publice mexicane.

Editorialul cotidianului mexican La Jornada, intitulat "Flagelul dezinformării", regretă lipsa de transparenţă a autorităţilor, un "factor de risc suplimentar pentru sănătatea publică". "Autorităţile nu au putut să justifice cum acelaşi virus a făcut o sută de morţi în ţara noastră şi nu în Statele Unite sau alte ţări afectate de virus", scrie cotidianul. Potrivit acestuia, autorităţile sanitare mexicane nu au alcătuit o bază de date cu persoanele decedate, nici o hartă a cazurilor confirmate, pentru a înţelege şi limita mai bine epidemia.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea