x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun TIC, TAC

TIC, TAC

01 Oct 2004   •   00:00

Transformarea timpului in durata nu are nicaieri mai multa savoare decat la Proust, cu al sau "À la recherche du temps perdu", roman a carui esenta e conservata la scoala intr-un singur fragment. Cel in care eroul principal, gustand dintr-o madlena si luand o inghititura de ceai, plonjeaza instantaneu intr-o vreme a amintirilor.

TEODORA MIGDALOVICI

Poate doar ecuatia unui savant inspirat sa egaleze, in poezie, conventia impartirii pe ore si minute, a petrecerii noastre intre peretii celor 3 dimensiuni. Doar o categorie cultiva pana astazi durata (adica nemasuratul) in favoarea timpului (ora, minuta, secunda). Si de aceea, de dragul paradoxului care lasa contrariile sa se atraga, e fascinanta. Doar o categorie mizeaza simultan si cu o consecventa admirabila in incapatanarea ei, pe cultivarea zeiasca a detaliului de produs si pe imaterialitatea seductiei marcilor corespondente, penduland simultan intre aici si dincolo. Dincolo de prezent, de prezenta. O singura categorie masoara cu mestesugul dobandit de secole secunda insasi in care tasta tacane editorialul. O singura categorie te tine tintuit de migala finisajului la rotita si te trimite in al noualea cer prin sarmul total al marcilor care-i dau identitatea.

Nici o alta categorie nu te leaga mai tare de imaterialul consistent al nobletii, asa cum o face ea. Printr-un obiect de dimensiuni modeste, esti imbarcat spre un dincolo al aspiratiei tale celei mai intime. Masurand timpul, dar intr-o indiferenta totala fata de actualitate, el te tine alaturi, dupa chip, asemanare si optiune, de Humphrey Bogart sau de Audrey Hepburn, de Jaques Cousteau sau de capete incoronate.

Pentru cei de-o fire cu tine, ca purtator al unui obiect dintr-o asemenea categorie, esti cunoscut si recunoscut. El te recomanda. Spunand, spre exemplu, povestea brazilianului aviator Alberto Santos Dumond, obiectul care-i conserva memoria si al carei purtator esti astazi, vorbeste acelor ochi care stiu sa asculte povestea ta. Despre stil si slabiciunea pentru viitor anterior.

E o categorie cu cheita, e o categorie cu secret, e o categorie care se lasa citita, seducatoare si sedusa indelung, daca te apleci si vrei sa intarzii asupra ei. De nu, totul se reduce la cativa centimetri patrati de metal, adesea pretios, intotdeauna maiestru prelucrat. Tot astfel cum la adapostul lentilei de microscop, retinei noastre i s-a dezvaluit, copii fiind, o intreaga fosgaitoare lume acolo unde cu o clipita inainte ochiul nu citea decat o lamela cu stropi, de-ti vei pleca atentia asupra ei, nu mica iti va fi incantarea. Intr-adevar, e o categorie al carei atribut adecvat e fabulosul. Mergeti si descoperiti orologeria. Fata in fata cu Palatul Regal.

×
Subiecte în articol: sufletul comertului categorie