x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tribul Akuntsu: Au mai rămas cinci

Tribul Akuntsu: Au mai rămas cinci

13 Oct 2009   •   00:00
Tribul Akuntsu: Au mai rămas cinci

Ei sunt ultimii supravieţuitori ai tribului amazonian Akuntsu. Doar cinci persoane. Atât a mai rămas din civilizaţia care a denumit stelele şi vieţuitoarele pădurilor. O civilizaţie distrusă de omul modern, prin lăcomie, ostilitate şi neglijenţă.



Comunitatea, izolată de mii de ani, a mai făcut încă un pas către finalul dureros. Ururu a murit la începutul acestei luni, de bătrâneţe, într-o colibă construită din paie şi frunze. Vestea despre moartea femeii a ieşit la iveală în urmă cu o săptămână, atunci când tribul a fost vizitat de membrii unei organizaţii de apărare a drepturilor omului. 

"Am urmat cortegiul", a declarat Altair Algayer, un reprezentant al Funai, o agenţie guvernamentală braziliană care protejează teritoriile indiene. "A murit într-o colibă. Am auzit oameni plângând şi ne-am dus repede, dar femeia murise". Odată cu moartea femeii, populaţia Akuntsu s-a micşorat la cinci persoane: trei femei şi doi bărbaţi. Şi niciunul dintre cei cinci nu mai sunt la vârsta tinereţii, asta însemnând că dispariţia este inevitabilă.

Moartea lentă a acestor indigeni este mult mai mult decât un accident nefericit. Ea înseamnă unul dintre cele mai de "succes" acte de genocid din istoria omenirii.

În timp ce pădurea amazoniană se traduce astăzi printr-o mare afacere, în termenii valorificării lemnului şi a zăcămintelor de petrol, ea este de asemenea şi unul dintre ultimele locuri sacre ale oamenilor care doresc să rămână izolaţi şi adăpostiţi de restul lumii.

Organizatia Survival International explică faptul că aceste triburi rămân voluntar necontactate. Membrii triburilor sunt conştienţi de existenţa omului modern, iar impresia pe care cei mai mulţi dintre ei o au despre cei din afară nu este cea mai favorabilă. Exploatatorii pădurilor îşi extind teritoriile şi caminele, forţându-i să se retragă tot mai adânc în pădure.

În ciuda faptului că guvernul brazilian şi cel peruan depun numeroase eforturi pentru a păstra neatinse teritoriile de baştină ale triburilor ce le populeaza ţările, mulţi intruşi pătrund ilegal în luxuriantele păduri tropicale şi declanşează nestingheriţi mici apocalipse. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea