x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Turcia / Un celebru jurnalist a fost arestat pentru acuzaţia de puci

Turcia / Un celebru jurnalist a fost arestat pentru acuzaţia de puci

06 Mar 2009   •   00:00
Turcia / Un celebru jurnalist a fost arestat pentru acuzaţia de puci

Mustafa Balbay, de 48 de ani, responsabil al biroului de la Ankara al cotidianului prolaic Cumhuriyet, a fost arestat în capitala turcă şi transferat la Istanbul. Curtea însărcinată cu soluţionarea dosarului Ergenekon a decis plasarea sa în detenţie după şase ore de interogatorii, arată Agerpres.



Un tribunal turc a dispus  arestarea şi vineri inculparea unui celebru jurnalist de opoziţie, pe nume Mustafa Balbay, în cadrul anchetei privitoare la presupusul grup pucist Ergenekon. Balbay a fost inculpat "pentru tentativă de răsturnare a guvernului", a afirmat postul de televiziune CNN-Türk. Curtea a decis arestarea a încă unui suspect, precizează Anadolu fără alte detalii. Cunoscut pentru luările de poziţie ostile guvernului condus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), o mişcare de origine islamistă, Mustafa Balbay a mai fost arestat în iulie 2008 şi interogat timp de mai multe zile, ulterior fiind pus în libertate în aşteptarea procesului.

În octombrie anul trecut a început lângă Istanbul procesul a 86 de persoane, între care ofiţeri în retragere, jurnalişti, oameni politici şi membri ai lumii interlope, acuzaţi de apartenenţă la reţeaua Ergenekon, un grup care, potrivit actului de acuzaţie, urmărea îndepărtarea de la putere a guvernului condus de formaţiunea de origine islamistă din 2002. Obiectivul conjuraţiei era acela de a organiza frecvent atentate pentru crearea unui climat de instabilitate şi de tensiune propice unei lovituri de stat militare. Alte câteva zeci de oameni arestaţi în timpul raidurilor succesive de la începutul lui iulie, între care şi fostul şef al jandarmeriei, nu au fost încă enumeraţi în actul de acuzare.

Ancheta a fost criticată de opoziţie şi de diverse personalităţi ale societăţii civile, potrivit cărora aceasta a devenit, în mâinile guvernului, un instrument de cenzură împotriva opoziţiei. Guvernul a respins acuzaţiile, invocând respectarea independenţei justiţiei.

×
Subiecte în articol: lumea