x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un capac de sarcofag, care i-a aparţinut lui Emile Zola, licitat la New York

Un capac de sarcofag, care i-a aparţinut lui Emile Zola, licitat la New York

09 Dec 2009   •   00:00

Un capac de sarcofag roman din secolul al treilea p. Hr. şi care a aparţinut o perioadă scriitorului francez Emile Zola va fi vândut la licitaţie joi la New York, a anunţat casa Sotheby's, relatează AFP. Opera este estimată între 150.000 şi 250.000 de dolari.



Acest panou de doi metri lungime pe 63 de centimetri înălţime "reprezentând patru scene dionisiace într-un decor arhitectural sofisticat, înconjurat de satiri şi bacante, este o piesă rară, nu mai există decât patru sau cinci în lume", a explicat Florent Heintz, responsabil al Sotheby's. Descoperirea achiziţionării acestui capac de către Emile Zola datează de numai câteva zile: panoul a stat aproape 300 de ani la Roma în celebra colecţie a familiei Borghese, apoi a apărut succesiv la actriţa franceză Cécile Sorel şi Paul Reynaud, ministru în cea de-a treia Republică în Franţa.

Căutând în baza de date a Muzeului Luvru, Florent Heintz a descoperit că acest panou a făcut parte dintr-o 'succesiune Emile Zola' deschisă în 1903, la un an după moartea acestuia. "În jurnalul său intim, Zola povesteşte cum, în timpul călătoriei sale la Roma, un prieten diplomat, Edouard Lefebvre de Béhaine, l-a dus la membrii familiei Borghese, care, ruinaţi, vindeau obiectele din colecţie. Cuplul Zola a cumpărat circa zece obiecte din marmură, printre care şi acesta", a asigurat Florent Heintz.

Obiectele au fost livrate în ianuarie 1895 la domiciliul parizian al scriitorului şi a rămas în urmă o scrisoare adresată vamei în care autorul se plângea de taxele mari de import pe care a trebuit să le plătească.

×
Subiecte în articol: magazin