x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un judecător spaniol a decis exhumarea lui Federico Garcia Lorca

Un judecător spaniol a decis exhumarea lui Federico Garcia Lorca

08 Noi 2008   •   00:00

Un judecător spaniol a decis exhumarea lui Federico Garcia Lorca, potrivit declaraţiei lui Ian Gibson, biograful irlandez al "celui mai mare poet spaniol al secolului", împuşcat în 1936 de către franchişti, relatează AFP.



"Sunt sigur că îl vor căuta şi vor găsi. Nimic nu poate să împiedice acest lucru şi nu cred că voinţa familiei sale va putea să schimbe ceva", a afirmat Gibson.

Ian Gibson este un biograf de referinţă al lui Garcia Lorca şi a lăudat decizia judecătorului Baltazar Garzon de a autoriza deschiderea gropii în care se odihneşte poetul, în timpul instrumentării cazului miilor de "dispăruţi" în timpul războiului civil (1936 - 1939) şi al dictaturii lui Franco (1939 - 1975).

Familia lui Garcia Lorca s-a opus cu insistenţă în ultimii ani deschiderii mormântului în care sunt îngropaţi şi un director de şcoală şi doi luptători anarhişti, care au fost executaţi în acelaşi timp cu marele poet, dar a acceptat, în cele din urmă, decizia judecătorului. A cerut doar ca exhumarea să fie efectuată într-un cadru intim, pentru a evita producerea "unui circ mediatic".

Gibson consideră că nu este benefic să existe atât de multe versiuni despre adevăratul mormânt al lui Garcia Lorca şi că această chestiune trebuie lămurită cât mai rapid.

Potrivit cercetărilor sale, există două locuri care ar putea adăposti mormântul lui Garcia Lorca. Ambele sunt situate în Granada, în sudul Andaluziei, unde Lorca locuise înainte de a fi împuşcat de miliţiile de dreapta, pe 17 august 1936, la o lună după izbucnirea Războiului Civil din Spania.

Potrivit opiniei lui Gibson, mormântul se află între comunele Alfacar şi Viznar. Conform altor indicii, acesta se află la o distanţă de 600 de metri, într-un loc denumit El Carador.

"Este vorba de cel mai celebru poet spaniol al secolului şi cel mai tradus din toate timpurile" şi "a celui mai cunoscut dispărut din timpul Războiului Civil. E important pentru umanitate", a declarat Gibson.

Gibson a declarat că nu va participa la exhumare, deoarece "ar face infarct", precizând că "am trăit cu opera lui, cu suferinţa lui, cu condiţia lui de homosexual într-o societate machistă şi m-am identificat complet cu mesajul lui".

Operaţiunile de exhumare ar putea fi amânate până la începutul anului viitor, din cauza ploilor.

Federico García Lorca (1898 - 1936) a fost unul dintre cei mai influenţi poeţi, prozatori şi dramaturgi spanioli. A murit executat în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), datorită simpatiei sale pentru Frontul Naţional şi condiţiei sale de homosexual declarat.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea lorca garcia lorca