x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Usturoi pentru vacile vinovate de încălzirea globală

Usturoi pentru vacile vinovate de încălzirea globală

de Sînziana Stancu    |    11 Dec 2009   •   00:00
Usturoi pentru vacile vinovate de încălzirea globală
Sursa foto: Benno Grieshaber/AFP

Ultima găselniţă a summit-ului de la Copenhaga privind clima este că vacile, prin eructaţiile lor, provoacă încălzirea globală.



Mai mult decât atât, experţii au venit pregătiţi şi cu soluţii pentru contracararea acestui "fenomen". De pildă, specialiştii britanici susţin că hrănind vacile cu usturoi şi ovăz se va reduce simţitor cantitatea de metan pe care bietele animale îl emană în atmosferă prin regurgitarea şi rumegarea hranei lor obişnuite. Fermierilor li s-a propus deja să încerce noi diete pentru bovinele şi ovinele lor, dar fără să renunţe total la hrana obişnuită a animalelor, ci dându-le mai mult ovăz şi amestecându-le nutreţul cu extract de usturoi.

Astfel, susţin specialiştii, emisiile "urât mirositoare" de la animale s-ar reduce cu aproximativ un sfert, scrie Daily Mail. Conform statisticilor de ultimă oră, animalele din ferme produc 4% din emisiile de gaze cu efect de seră pe întreaga planetă. Or, prin noile diete propuse de specialişti, aceste emisii s-ar putea reduce la 3%.

EFECTE COLATERALE
Echipa de cercetători de la universităţile Bangor, Aberystwyth şi Readind a măsurat emisiile de metan ale animalelor printr-un sistem special de "polituneluri", după ce a testat pe dobitoace diverse diete. Specialiştii au descoperit că emisiile pot fi reduse printr-o combinaţie de nutreţuri, raţii speciale de hrană şi aditivi. Dar ei au recunoscut însă că aceste diete ar putea avea şi "efecte colaterale", mai ales asupra cărnii şi laptelui de vacă, în special dacă se va introduce usturoiul în hrana bovienelor.

Totuşi, specialiştii sunt optimişti, mai ales cei din Wales, regiune reputată pentru produsele sale naturale, fără aditivi. Cercetătorii speră să îi convingă pe fermieri să le devină parteneri în acest proiect finanţat din fonduri guvernamentale, scopul fiind crearea unei industrii agricole "cu emisii neutre de carbon până în 2020", conform declaraţiei specialiştilor.

O NOUĂ GLACIAŢIUNE
Dar, până ca aceste planuri să dea roade, s-ar putea să nici nu mai fie nevoie de ele, pentru că, la Copenhaga, unul dintre oamenii de ştiinţă, naturalistul Peter Taylor, a avertizat că ar putea fi vorba nu despre o încălzire a Pământului, ci mai degrabă despre o răcire accentuată a lui.

Specialistul a invocat, ca şi în cartea sa "Chill", teoria ciclurilor climatice, răsturnând teoriile avansate în prezent de majoritatea cercetătorilor, conform cărora emisiile de dioxid de carbon duc la încălzirea globală, susţinând că această perioadă face parte dintr-un ciclu climatic natural, ponderea unor activităţi umane în astfel de fenomene fiind destul de mică. În sprijinul afirmaţiilor lui Taylor vin şi teoriile unor experţi chinezi şi ruşi, care susţin că se apropie un ciclu de răcire a climei, foarte periculos pentru o mare parte a omenirii, mai ales din cauza reducerii masive a rezervelor de hrană.

×
Subiecte în articol: magazin