x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vampirii, vinovaţi de răspândirea ciumei în Evul Mediu?

Vampirii, vinovaţi de răspândirea ciumei în Evul Mediu?

13 Mar 2009   •   00:00
Vampirii, vinovaţi de răspândirea ciumei în Evul Mediu?

Cercetătorii italieni cred că au descoperit rămăşiţele unei femei vampir la Veneţia, îngropată cu o cărămidă între dinţi, pentru a fi împiedicată să sugă sângele victimelor ciumei care s-a abătut asupra oraşului în secolul al XVI-lea, relatează Reuters, citată de Agerpres.



Matteo Borrini, un antropolog de la Universitatea din Florenţa, a declarat că descoperirea scheletului, pe insula Lazzaretto Nuovo din laguna Veneţiei, atestă credinţa populară medievală conform căreia vampirii s-au făcut vinovaţi de apariţia epidemiilor, precum cea de ciumă. 'Este pentru prima oară când arheologia a reuşit să reconstruiască ritualul exorcizării unui vampir. Această descoperire ajută la înţelegerea felului în care s-a născut mitul vampirilor', a declarat cercetătorul italian, citat de Reuters. Scheletul a fost dezgropat dintr-o groapă comună folosită pentru victimele epidemiei de ciumă din Veneţia, anul 1576, căreia i-a căzut victimă şi artistul Tiţian. Lazzaretto Nuovo se află la trei kilometri nord-est de Veneţia şi a fost folosită pe post de sanatoriu pentru suferinzii de ciumă. Epidemiile care au făcut ravagii în Europa între anii 1300 şi 1700 au alimentat credinţa în vampiri, în special din cauza faptului că descompunerea cadavrelor nu era prea bine înţeleasă la acea vreme, a precizat Matteo Borrini. Săpătorii de morminte care deschideau gropile comune găseau uneori corpuri umflate de gaze, cu părul crescut şi cu sânge şiroind din gură - detalii ce îi determinau să creadă că unii dintre morţi s-au transformat în strigoi şi au continuat să trăiască şi după moarte.
Pânzele folosite pentru acoperirea feţelor morţilor ajungeau deseori în stare de descompunere, din cauza bacteriilor din gură, dezvăluind dinţii morţilor, care căpătau o înfăţişare înfricoşătoare. Astfel, s-a ajuns la credinţa că vampirii se hrănesc cu materialul care le acoperă chipul.
Potrivit unor texte medicale şi religioase medievale, strigoii răspândeau ciuma pentru a suge sângele morţilor până recăpătau putere pentru a se întoarce pe străzi. 'Pentru a ucide un vampir trebuia să îi iei pânza de pe gură, care era hrana sa, ca laptele unui copil, şi să pui în locul său ceva ce nu poate fi mâncat. Este posibil ca alte cadavre să fi fost descoperite cu cărămizi în gură, dar este pentru prima oară când ritualul a fost recunoscut ştiinţific', a declarat Matteo Borrini.

×
Subiecte în articol: lumea