x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Venezuela / Chavez ameninţă: Dacă blocaţi imigraţia închid robinetul la petrol

Venezuela / Chavez ameninţă: Dacă blocaţi imigraţia închid robinetul la petrol

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Venezuela / Chavez ameninţă: Dacă blocaţi imigraţia închid robinetul la petrol

11:00 • Hugo Chavez a ameninţat joi că nu va mai vinde petrol ţărilor europene, dacă acestea vor aplica o nouă directivă privind imigraţia ilegală, criticată în America Latină şi de grupurile pentru drepturile omului.

Hugo Chavez a ameninţat joi că nu va mai vinde petrol ţărilor europene, dacă acestea vor aplica o nouă directivă privind imigraţia ilegală, criticată în America Latină şi de grupurile pentru drepturile omului.

IRITAŢI. Uniunea Europeană a decis în urmă cu două zile că imigranţii ilegali pot fi deţinuţi pînă la 18 luni şi li se poate interzice accesul pe teritoriul UE pentru pînă la cinci ani. În urma acestei decizii, Chavez a explodat: "Nu putem să stăm pur şi simplu cu mîinile în sîn”. Milioane de imigranţi din America Latină locuiesc în Europa, mulţi dintre ei provenind din ţări sărace din zona Anzilor sau din Columbia. Colonizată timp de secole de europeni, după obţinerea independenţei America Latină a primit, la rîndul său, valuri de imigranţi de pe bătrînul continent, care încercau să scape de războaie sau de crizele economice din secolul XX. "Petrolul venezuelean nu va merge către ţările care aplică această directivă ruşinoasă. O spun acum, petrolul venezuealean nu va merge" acolo, a avertizat Chavez. Aliatul socialist al Cubei a ameninţat şi că investiţiile provenind din aceste state vor fi interzise în ţara sa şi că va face o listă cu afacerile lor în statul membru al OPEC: "Suntem pregătiţi să facem acest lucru acum. Cel puţin aici, în Venezuela, nu li se va duce dorul". Chavez a naţionalizat deja cîteva companii străine din Venezuela, transformîndu-le în firme cu capital mixt, controlate de stat. Printre grupurile străine care operează în această ţară se numără Total (Franţa) şi Statoil (Norvegia). Preşedintele venezuelean le-a cerut şi altor lideri din regiune să ia măsuri împotriva directivei europene. Numărul imigranţilor venezueleni în Europa este redus, dar discursul dur al lui Chavez susţine aliaţii săi Bolivia şi Ecuador, de unde au emigrat mii de cetăţeni pentru a munci în ţări precum Spania. Astfel, preşedintele bolivian Evo Morales a declarat miercuri că directiva europeană este rasistă: "Şi noi am putea să spunem că îi vom expulza pe cei care ne-au jefuit şi care au furat de la noi, pe cei care au impus politici de foamete şi sărăcie, pe cei care au exportat boli, exploatere, discriminare. Potrivit ultimelor cifre disponibile la Comisia Europeană, petrolul venezuelean reprezenta în 2005 numai 0,9% din totalul importurilor de ţiţei ale UE, transmite AFP.

×
Subiecte în articol: magazin chavez