x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Washington, capitala SIDA

Washington, capitala SIDA

18 Mar 2009   •   00:00

Washington din Districtul Columbia, oraş cu populaţie majoritar de culoare şi care este folosit drept sediu al guvernului federal al SUA, nu înseamnă doar suprafaţa îngrijită de la Casa Albă, ci şi o localitate care deţine cel mai mare procent de persoane infectate cu HIV, cifre ce pot fi comparate doar cu Uganda şi Kenya, notează ziarul ABC.



Imaginea populară a capitalei SUA este cea a unui oraş monumental, birocratic, destul de ordonat şi care gravitează în jurul Casei Albe. Dar suprafaţa urbană a Washingtonului, din Districtul Columbia, nu este la fel de agreabilă. Având în vedere că sediul guvernului federal, înconjurat de statele Maryland şi Virginia - cu o populaţie ce numără 600.000 de locuitori dintre care 55% sunt afro-americani - se confruntă cu problemele comparabile cu cele din în lumea a treia.

Ultimul document care a înfăţişat mizeria deloc telegenică a Washingtonului este un raport epidemiologic realizat de biroul municipal de luptă împotriva SIDA. Potrivit rezultatelor prezentate săptămâna aceasta, cel puţin 3% dintre locuitorii din Districtul Columbia sunt bolnavi de SIDA ori sunt purtători ai virusului HIV. O adevărată plagă care afectează deja 1% din populaţie, cifră considerată din punct de vedere al sănătăţii publice drept o epidemie generalizată şi gravă.

Potrivit explicaţiilor medicului Shannon Hader, directoare a biroului SIDA/HIV din Washington, "procentele noastre sunt mai mari decât cele din Africa Occidentală". Specialista care a ajuns să lucreze în Zimbabwe în calitate de cooperantă la Centrul pentru Controlul Maladiilor, a recunoscut că Washingtonul prezintă nivele de contagiere "comparabile cu cele înregistrate în Uganda şi în unele părţi din Kenya".

Altfel spus, procente similare celor din lumea a treia: 3.000 de persoane infectate la fiecare 100.000 de locuitori cu vârste de peste 12 ani. Doctoriţa Hader a semnalat, de asemenea, că 3% este probabil o cifră conservatoare. Cu estimări care vizează de fapt o realitate de 5%. Şi, pentru a complica şi mai mult situaţia, epidemia de SIDA din Washington a avansat pe toate fronturile posibile afectând categorii precum homosexuali, heterosexuali sau dependenţi de droguri. Deşi cu unele diferenţe, prevalează mai ales în rândul populaţiei de culoare heterosexuală de vârstă oarecum avansată, cu o rată de contagiere de 7%.

Reputatul doctor Anthony Fauci, director al programului de combatere a bolilor infecţioase din cadrul Institutului Naţionale de Sănătate, a calificat aceste date din capitală, ca "foarte, foarte deprimante, în special în faţa impactului profund al virusului HIV asupra minorităţilor rasiale; pe de altă parte, trebuie amintit că cifrele prezentate de Washington se bazează doar asupra acelor persoane care au venit la centrele medicale pentru a fi diagnosticate".

Primarul, Adrian Fenty, un fel de versiune locală a lui Barack Obama, a calificat aceste date - 3. 000 de infectaţi la fiecare 100.000 de locuitori mai mari de 12 ani - drept un semnal de alarmă faţă de una din cele mai grave probleme ale capitalei. Care este o jurisdicţie municipală ce depinde pentru multe chestiuni direct de Congresul SUA. Fără a lipsi reproşurile ca, de exemplu, a lipsei de finanţare federală timp de aproape zece ani pentru a facilita seringi de unică folosinţă drogaţilor.

Primarul Fenty a recunoscut responsabilitatea autorităţilor, dar a ţinut să sublinieze că epidemia SIDA din Districtul Columbia este şi o chestiune de responsabilitate individuală. Potrivit primarului, negru, tânăr şi membru al Partidului Democrat, "avem această problemă care ne afectează pe noi toţi, oamenii sunt avertizaţi asupra gravităţii situaţiei, dar se pare că le intră pe-o ureche şi la iese pe cealaltă".

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea